- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Туристи у приватној подморници снимили необично створење са пипцима дугим преко девет метара /видео/

© Фото : YouTube/Nat Geo WILD, snimak sa ekranaЏиновска медуза
Џиновска медуза - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Приликом истраживања обала око Антарктика туристи у приватној подморници су успели да сниме необично створење, које је до тада виђено свега 126 пута.
У плавој и сјајној води, огромна таласаста маса је јурила према њима. Дуга преко девет метара, са четири пипка који се извијају и главом у облику куполе.
Створење је превазилазило димензије подморнице у којој су се налазили туристи. Овај запањујући призор догодио се на дубини од неколико стотина метара, у близини обале антарктичког острва Роне, јануара 2022. године.
Када су се вратили на брод „Викинг Експедишнс“ и показали фотографије Данијелу М. Муру, морском биологу са Универзитета Ексетер у Великој Британији, он је одмах знао да су се срели са „нечим невероватно ретким“.

Предност приватних подморница

Како се испоставило, ови путници се налазе међу неколицином који су успели да виде џиновску фантомску медузу или Stygiomedusa gigantea. До тог тренутка, ово морско чудовиште је било претходно уочено само 126 пута од тренутка када је врста први пут описана 1910. године. Чак су се и научници са Института за истраживање акваријума у заливу Монтереи - који су провели на хиљаде сати под водом - сусрели са њом само девет пута.
Међутим, само недељу дана касније тј. крајем јануара 2022. године, друга група туриста је такође видела фантомску медузу, а потом још једну, средином марта. Да би пред крај туристичке сезоне, између октобра 2022. и јануара 2023. године, туристичка подморница забележеила још седам или осам „виђања“.
„Један од разлога честих сусрета је тај што туристичке експедиције на Антарктику све више нуде приватне подморнице гостима“, објашњава Мур, главни научник компаније „Викинг Крузис“, која води експедиције на Антарктику, пренела је „Национална географија“.
Арктичке воде на дубинама испод 50 метара још нису добро истражене јер је до њих тешко доћи. Сада, са приватним подморницама које се спуштају на око 300 метара, врло лако можете постати „први човек који је икада видео одређени део морског дна“, додаје он.

Дубокоморска енигма

Научници још не знају много о овим џиновским бескичмењацима, који живе у тамној и хладној зони поларних океана и уз помоћ својих таласастих пипака налик врпци хватају планктоне и мале рибе.
Једна ствар која је сигурна јесте да често имају друштво, малу рибу, латинског имена Thalassobathia pelagica. Претопставка је да у овом обострано корисном односу, риба добија уточиште и заштиту у замену за бригу о здрављу медузе, тако што ће једе све паразите који се налазе на њој.
Мур нагађа да су управо паразити један од разлога зашто је могуће видети ове велике медузе у плитким водама око Антарктика, јер је један од ефикасних начина за њихово „одстрањивање“ управо израњање на површину и излагање сунчевим зрацима.

Победа за науку

Приватне подморнице су возила у којима може да се смести пилот и шест гостију. Опремљене су сондама и софистицираним камерама, што омогућава гостима да сниме фотографије и видео-записе.
Парис Стефаноудис, морски биолог са Универзитета у Оксфорду, објашњава да је предност ових подморница та што омогућавају људима да „из прве руке виде окружење, уместо да само гледају на екран“.
Али овакве врсте истраживање имају и један очигледан недостатак - цену. Такве експедиције коштају на десетине хиљада долара по особи, што их чини доступним врло малој групи појединаца, каже Стефаноудис, који није био укључен у истраживање.
Ипак, он се слаже да би приватне подморнице могле да пруже научницима више података о мало виђеним океанским створењима. Конкретно, он је заинтересован да сазна више о географској дистрибуцији фантомске медузе и о њиховом животу у дубоким водама.
Укључивање јавности у овакве пројекте такође има своје предности, јер људи на тај начин постају свесни колико су екосистеми угрожени и самим тим добијају потребу да их заштите. Све у свему, како закључује - „то је победа науке“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала