Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Желимо реципроцитет“: Албанци из „прешевске долине“ у Вашингтону траже заједницу Албанаца у Србији

© AFP 2023 / Саша ЂорђевићАлбанци на протесту у Бујановцу
Албанци на протесту у Бујановцу - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева борави у радној посети Вашингтону, где ће, како је изјавио посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери, пред Сенатом САД говорити о „дискриминација етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда“. Он је навео да траже заједницу Албанаца у „прешевској долини“.
Камбери је за швајцарски портал на албанском језику „Кантон27“ казао да се залажу за поштовање реципроцитета.
„Оно што Срби траже на Косову, треба дати нама Албанцима у Србији. Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу Заједницу у Србији, односно у прешевској долини, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1-2. марта 1992“, навео је Камбери.
Камбери је навео да су састанци са америчким властима већ почели и да су их заједнички организовале канцеларије сенатора Џонија Ернста и сенатора Герија Питерса, копредседавајућих Групе за албанска питања у Сенату.
Поновио је да су Албанци из три општине на југу централне Србије након сукоба на Косову и Метохији с владом у Београду потписали три споразума уз посредство међународног фактора и оптужио Београд да није испунио своје обавезе.
„Уместо да решавају проблеме остваривања наших легитимних захтева, разни локални фактори годинама покушавају да блокирају нашу заједничку координацију, сваку здраву иницијативу и сваки напор. Стога нам је данас више него икада потребна унутрашња координација и тесна сарадња са Приштином, као и усаглашавање наше политике са нашим међународним пријатељима и свест о питању Албанаца из прешевске долине“, рекао је Камбери.
Он је, такође, захвалио приштинској влади што је омогућила његовој делегацији да трећи пут заредом посети САД, пренео је портал „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала