Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Допуњена оптужница против Хашима Тачија, наведена имена 102 жртве ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Тужилаштво Специјалног суда за злочине ОВК објавило је допуњену оптужницу против некадашњег политичког лидера бивше ОВК, Хашима Тачија и још тројице његових сарадника у којој се наводе имена више од сто жртава.
Ознака тајности је са овог документа скинута 27. фебруара.
Имена 102 жртвe бивше ОВК наведена су у допуњеној оптужници против Хашима Тачија, Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија, који се у притвору у Хагу налазе од краја 2020. године. Почетак суђења командантима ОВК, првобитно заказано за 1. март, почеће 3. априла.
У допуњеној оптужници наведена су имена више од сто особа убијених или чија тела никада нису пронађена на неколико локација на Косову и два места на северу Албаније. Злочини који се наводе у новом документу догодили су између марта 1998. и септембра 1999. године.
Тужилаштво Специјалног суда за злочине ОВК такође наводи да се четворица лидера ОВК терете за злочине почињене против стотина цивила, због чега сносе индивидуалну одговорност и да су били део систематских напада на особе за које су сматрали да делују против ОВК.
У оптужници се наводи да су, у два дана јула 1998, у логору Лапушник код Глоговца године убијени: Ермин Емини, Ибруш Хамза, Хизри Хајризи, Ђабан Хоти, Сафе Хисенај, Башким Рашити, Луфти Џемшити, Шукри Зимери и Хасан Хоџа. Наводи се и да је 12. јуна 1999. године у Лапушнику убијен Ајет Гаши.
У Доњем Неродимљу код Урошевца је око 18. јуна убијен Димко Парлић, наводи се у новом документу, док су 12. марта те године у Варош селу код Урошевца убијене четири особе: Рахим Елези, Риза Кики, Фаик Реци и Незир Топојани.
Средином јуна 1999. године у селу Јабланица код Ђаковице убијен је Ненад Ремиштар, док су у јулу и августу 1998. године у истом селу убијени Скендер Кући и Паљ Краснићи.
У јулу 1999. године у околини Гњилана убијени су Мирко Јовић и Џемо Зуљић. За два дана, 26. и 27. јула 1998. године, убијени су: Спаса Базнић, Божидар, Младен, Немања и Новица Божанић, Миодраг, Спасоје и Предраг Бурзић и Срећко Симић. Њихова тела бачена су у јаму Волујак код Клине.
Тужилаштво наводи да су на истом месту убијени и Димитрије, Лазар, Тодор, Мирољуб, Векослав и Витомир Костић, као и Рајко, Цветко Николић, те Сашко, Живко, Миодраг, Светислав, Срећко, Младен и Небојша Костић. У јаму Волујак бачено је и тело Крста Станојевића.
У Клечки су од 5. до 18. априла 1999. године, према оптужници, убијени Арбен Авдиљи, Имер Џафићи, Шерафедин Ајети, Вељко Марковић, Небојша Ђуричић, Бојан Цветковић, Жарко Филиповић, Драгољуб Танасковић, Живота Тодоровић, Драган Вучетић, као и једна особа чије име није објављено.
У Малишеву су 18. и 19. јула 1998. године убијени Срећко и Срђан Витошевић, Александар Станојевић, Душко Патрногић, Томислав, Ђурђе и Саша Баљошевић, Душко Ђиновић, Чедо Чабаркапа, Душко Доласевић, Радован и Бранислав Сталетић.
Између 26. и 27. јула 1998. године у Малишеву су убијене и две особе чија имена тужилаштво није објавило. У Бајгори код Подујева 30. августа 1998. године, убијен је Осман Синани.
Тужилаштво наводи и да је у селу Добратин код Подујева крајем марта 1999. године убијена и неидентификована особа ромске националности. Три особе чија имена нису објављена убијена су почетком априла 1999. године у селу Мајанце код Подујева, као и две особе, које су убијене у селу Поток.
На списку жртава налази се и неименована особа српске националности убијена у Приштини у јулу или августа 1999. године, као и још једна неименована особа. У згради полиције у Призрену је 17. или 18. јуна 1999. године убијена неименована особа.
У околини Ораховца 1998. и 1999. године убијени су Цветко Пелевић, Хисен Краснићи, Панта Грковић, Марко Јелић, Бобан Дедић и још шест неименованих особа.
У селу Ликовац код Србице 1998. и 1999. године убијено је осам особа чија имена тужилаштво није објавило. У августу 1998. године у селу Будаково код Суве Реке убијени су Љатифе и Руше Кољоли, пренео је РТС. У Куксу на северу Албаније у локалној фабрици је 5. јуна убијена једна, неименована особа.
У случају „Тачи и остали“, који се води против бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, Тужилаштво је до сада обезбедило више од 300 сведока.
Они се терете за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући нелегално притварање, мучење, убиства и нестанке од марта 1998. до септембра 1999. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала