- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Градилиште нове Београдске аутобуске станице из ваздуха /видео/

© Фото : YouTube/Gradnja, snimak sa ekranaГрадилиште нове аутобуске станице у Београду
Градилиште нове аутобуске станице у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Нова аутобуска станица у Београду простираће се на површини од 9,2 хектара, имаће 65 перона и станичну зграду по пројекту познатих београдских архитеката.
Главна београдска аутобуска станица, већ једанпут измештена након Другог светског рата, поново је у процесу селидбе, овог пута на Нови Београд, у Блок 42, напуштајући тако после више од пола века свима знану локацију на адреси Железничка 4.
Пројекат комплекса аутобуске и железничке станице на Новом Београду усвојен је на конкурсу 2014. године, на коме је прву награду освојио „Проаспект“, тим предвођен Миланом и Владимиром Лојаницом са сарадницима.
Радови су званично отворени у марту 2018. године, чиме је отпочела реализација прве фазе будуће аутобуске станице, односно привремене станичне зграде која је, према пројекту, замишљена као топла веза будуће аутобуске и железничке станице.
Анекс од око 1.200 квадрата бруто површине адаптиран је за продају карата и најнеопходније административне и комерцијалне делатности, а посао на његовој изградњи добило је лазаревачко предузеће „Baywesen“, пише „Градња“.

Гаража са 200 паркинг места

Према Нацрту измена и допуна Плана детаљне регулације, нова аутобуска станица простираће се на површини од 9,2 хектара, а део комплекса железничке станице требало би да заузме површину од 3,5 хектара.
Нова аутобуска станица имаће 44 полазна перона, 12 долазних и девет долазно-полазних за туристичке линије, односно укупно 65 перона у оквиру грађевинског комплекса, као и још око 30 паркинг-места за дуже задржавање аутобуса у непосредној близини.
Нацртом је предвиђена и изградња перонског простора и јавне гараже са минимално 200 паркинг-места са улазом и излазом из Улице Ђорђа Станојевића, као и велике такси станице.

Нова станична зграда

Такође, предвиђена је и изградња станичног трга који ће гледати ка улици Антифашистичке борбе, док ће главна станична зграда од 25.000 квадратних метара бити изграђена између трга и перонског простора.
Нова станица садржаће и пратеће објекте, као што су пумпа, супермаркет и бројни угоститељски објекти. Такође, биће постављен улични мобилијар – клупе, корпе за отпатке, осветљење, затим јавне чесме, као и пешачка стаза.

Инвестиција

Пројекат аутобуске станице гради се кроз јавно-приватно партнерство између Града Београда и предузећа БАС које управља постојећом главном аутобуском станицом у Савамали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала