- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Лансиран свемирски брод ка Међународној свемирској станици, међу посадом и Рус /видео/

© AP Photo / Chris O'MearaФалкон 9
Фалкон 9 - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Компанија "Спејс икс" америчког милијардера Илона Маска лансирала је јутрос свемирски брод са четворочланом посадом у орбиту на путу за Међународну свемирску станицу.
Посаду чине руски космонаут, астронаут из Уједињених Арапских Емирата и двојица чланова посаде из НАСА.
"Спејс иксова" ракета-носач, која се састоји од ракете "Фалкон 9" на врху свемирске летелице "Кру драгон" са аутономним управљањем, полетела је у 05.34 сати по средњеевропском времену из НАСА Свемирског центра "Кенеди" у Кејп Канавералу на Флориди.
Лансирање је уживо преношено, а на снимку се види свемирски брод висок попут зграде од 25 спратова како се уздиже са лансирног торња.
Очекује се да ће путовање до Међународне свемирске станице (ИСС), лабораторије која кружи око 420 километара изнад Земље, трајати готово 25 сати и да ће се завршити у петак око 06.15 сати по средњеевропском времену.
Шестомесечна научна мисија посаде обухватиће око 200 експеримената и демонстрација технологије, у распону од истраживања раста људских желија у свемиру до контролисања запаљивих материјала у микрогравитацији.
Лет је уследио 72 сата након почетног покушаја лансирања рано ујутру у понедељак који је одложен у последњем тренутку због блокаде у протоку течности за паљење мотора.
НАСА је саопштила да је проблем решен заменом зачепљеног филтера и прочишћавањем система.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала