- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Претње Кини показују да су манири Запада пали испод сваког нивоа

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су манири Запада, кад је реч о претњама Кини у вези са сукобом у Украјини, пали испод сваког нивоа, те да доводе у сумњу адекватност оних који такве претње износе.

„Претње које се сада чују на рачун Кине код мене изазивају сумњу у адекватност оних који те претње износе. У принципу, не треба никоме претити, али када прете Кини у савременим условима, то никако не могу да схватим. Манири наших западних колега су, наравно, веома подбацили. Они су, према мом мишљењу, дипломатију већ одавно ставили по страни и баве се само претњама и уценама“, рекао је Лавров током конференције за штампу на крају састанка министара иностраних послова Г20.

Циљ Блинкенове посете Централној Азији

Руски министар је, коментаришући посету државног секретара САД Ентонија Блинкена Централној Азији рекао да је циљ повећане активности Вашингтона у Заједници Независних Држава да те земље не очувају добре односе са Русијом.

„То што ми сада уочавамо повећану активност не само Американаца, већ и Европљана, Енглеза, наравно, у свету који се развија и посебно на територији ЗНД је као линија, а они не крију да тамо раде против тога да те државе сачувају добре односе са Русијом “, објаснио је Лавров.
Он је додао да Запад предлаже да се делује по принципу „заузмите страну победника, Русија ће претрпети пораз и зато се определите унапред “.

Заштита од самовоље Запада и санкција

Лавров је, поред тога, изјавио да је у Њу Делхију са министрима иностраних послова Турске, Кине и Бразила разговарао о преласку на обрачуне у националним валутама и коришћење нових логистичких ланаца.
„Прелазак на нове логистичке ланце који ће бити заштићени од самовоље Запада, санкција и осталих нелегитимних активности, прелазак на обрачуне у националним валутама због најгрубљих злоупотреба, које Американци дозвољавају као емитенти долара, па и Европска унија као емитент долара, а Јапанци такође активно злоупотребљавају свој јен, све то су биле теме разговора са кинеским колегом, министрима Бразила и Турске“, објавио је дипломата.
Лавров се састао са новим министром спољних послова Кине - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Први састанак Лаврова и новог министра спољних послова Кине: На дневном реду Украјина и план Пекинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала