- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев упозорио: Испоруке авиона Украјини значиће директан рат НАТО-а против Русије

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Испоруке авиона НАТО-а Украјини и одржавање тих летелица у Пољској значило би директан улазак НАТО-а у рат против Русије, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Западни аналитичари су невољно признали да када стручњаци из НАТО-а уче украјинске нацисте како да користе њихову војну технику у борбама то се може сматрати директним укључивањем НАТО-а у војни сукоб на страни украјинског режима“, написао је Медведев на Телеграму.

Како је истакао, од 1920-их „усталило се мишљење да се земља може сматрати учесницом у борбеним дејствима ако поред испорука оружја она обучава војнике да рукује њиме“. Медведев је подсетио на Бријан-Келогов пакт из 1928. године и Резолуцију из Будимпеште из 1934. године.

„То је оно што се и дешава данас – канадски и немачки инструктори на територији ЕУ већ уче украјинске убице да рукују тенковима 'леопард'“, констатовао је он.

По речима Медведева, ако авионе које Алијанса у будућности испоручи Украјини одржавати војници НАТО-а на територији, рецимо, Пољске – „то ће бити директан улазак атлантиста у рат против Русије са свим последицама које из тога произилазе“.
„Сва лица која буду доносила одлуке о испорукама (ремонту) те технике или наоружања, заједно са страним плаћеницима и војним инструкторима, треба да се сматрају легитимним војним циљевима“, упозорио је Медведев.
По његовом мишљењу, то и спречава Запад да Кијеву пребаци авионе и оружје дугог домета.

„Мада не мора да значи да ће још дуго бити тако. Већ су у великом искушењу да сломе Русију“, закључио је Медведев.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Шеф НАТО: Испорука војних авиона Кијеву није хитно питање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала