- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Музеј ФЕСТ-а у старој Кинотеци: Место сећања и носталгије

© Tanjug / Јадранка ИлићНекадашњи директор Кинотеке Радослав Зеленовић и актуелни директор Кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић
Некадашњи директор Кинотеке Радослав Зеленовић и актуелни директор Кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Музеј ФЕСТ-а са мултимедијалном изложбом отворен је у старом простору Југословенске кинотеке у Косовској улици.
Изложбу је отворио некадашњи дугогодишњи директор Кинотеке Радослав Зеленовић који је присутним званицама рекао да прати фестивал још од 1971. године и да су прве новинарске пројекције фестивала биле управо у њиховој сали у Косовској.
„Кинотека је увек била уз ФЕСТ“, истакао је Зеленовић.
Директор Југословенске кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић присетио се да је пре две године предложио да првих пола века фестивала ставе „у нешто што би могао да буде музеј“, а да је тадашњи председник Одбора ФЕСТ-а Иван Карл инсистирао да се то деси у старој Кинотеци.

ФЕСТ – прозор у свет

Аутентични аудио-визуелни записи, изјаве познатих глумаца како домаћих тако и интернационалних звезда, фотографије, постери, слогани, предмети, који су били део ФЕСТ-ове историје током протеклих деценија, представљени су у оквиру сталне интерактивне поставке путем које ће посетиоци моћи да доживе својеврсно путовање кроз богату историју ове манифестације.
© Фото : Југословенска кинотека/Јово МарјановићМузеј ФЕСТ-а у Кинотеци
Музеј ФЕСТ-а у Кинотеци - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Музеј ФЕСТ-а у Кинотеци
Ауторка изложбе и чланица одобра ФЕСТ-а Ксенија Зеленовић је рекла да се прошлогодишњи јубиларни ФЕСТ „наметнуо као јединствена прилика“ да се реализује изложба, пренео је Танјуг.
Подсетивши да је ФЕСТ од почетка домаћој публици представљао прозор у свет и доводио светска имена на ове просторе, Зеленовић је нагласила да је фестивал образовао многе генерације и креирао њихове естетске критеријуме.

ФЕСТ-ова недеља у Музеју ФЕСТ-а

Она је навела да је сала у Косовској историјско место које повезује ФЕСТ и Кинотеку, а због велике количине материјала већина је представљена на видео екранима.
„Музеј смо замислили као место сећања и носталгије. Нисмо желели да поставку оптеретимо сувишним информацијама, него да посетилац искуси атмосферу ФЕСТ-а“, рекла је Зеленовић.
У плану је у да се у Музеју ФЕСТ-а сваког месеца одржава ФЕСТ-ова недеља са пројекцијом филмова који су обележили претходна издања фестивала.
Међународни филмски фестивал - ФЕСТ, 51. по реду, почео је 24. фебруара и заврашава се 5. марта доделом награда и пројекцијом последњег филма Пурише Ђорђевића „Уста пуна земље“.
Удо Кир - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
КУЛТУРА
Славни глумац Удо Кир: Кад си Немац, увек играш зликовце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала