- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је познато о нападу украјинских диверзаната на пограничну зону Русије – главне информације

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРуска национална гарда и ФСБ
Руска национална гарда и ФСБ - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Украјински диверзанти у четвртак ујутру продрли су у погранично подручје Брјанске области у Русији. У нападу су погинула два цивила, док је једно дете рањено. Председник Русије Владимир Путин окарактерисао је догађај као терористички акт.
Главне информације о нападу:
– Губернатор Брјанске области Александар Богомаз саопштио је да се група украјинских диверзаната пробила у село Љубечане које се налази на територији Климовског рејона Брјанске области Русије, непосредно на граници са Украјином.
– По његовим речима, украјинске снаге су пуцале на аутомобил услед чега је једна особа погинула, а друга (десетогодишње дете) рањена. Према последњим информацијама, у нападу су погинуле две особе – возач аутомобила на који је пуцано и још један мушкарац (1966. годиште).
– Живот дечака који је рањен у селу Љубечани није у опасности. Дете је пребачено у регионалну болницу у Брјанску, рекао је Богомаз.
– Према речима губернатора, нападнута су још два погранична села – Сушани (напад дроном) и Ломаковка (гранатирање из минобацача).
– Федерална служба безбедности Русије саопштила је да се у пограничном подручју Брјанске области „предузимају мере за ликвидирање наоружаних украјинских националиста који су нарушили државну границу“. Операцију спроводе јединице специјалне службе са „придруженим снагама Министарства одбране Русије“.
– У Климовском округу Брјанске области деминери уклањају експлозивне направе. Ситуацију контролишу безбедносне снаге.
– Украјински нацисти су потиснути на територију Украјине уз помоћ артиљерије како би se избеглe цивилне жртве и оштећењa цивилне инфраструктуре, саопштио је ФСБ Руске Федерације.
Реакција руских власти:
– Руски председник Владимир Путин рекао је да је напад на Брјанску област „терористички напад, још један злочин“. Он је посебно скренуо пажњу на то да су диверзанти отворили ватру на цивиле. Он је поручио да противници Русије „ништа неће постићи“ и да ће их згромити.
– Путин добија извештаје о ситуацији у Брјанској области од министра одбране Сергеја Шојгуа, директора Руске националне гарде и ФСБ Русије Виктора Золотова и Александра Бортњикова, као и од губернатора Брјанске области, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
– Он је такође рекао да је реч о терористичком нападу, али није одговорио на питање да ли би због данашњег догађаја могао да се промени статус специјалне војне операције.
– Кремљ је такође саопштио да ће седница Савета безбедности Русије бити одржана, како је и планирано, 3. марта, док се хитан састанак данас не очекује.
– Лидер Чеченије Рамзан Кадиров упоредио је украјинске диверзанте са терористима који су својевремено деловали у Чеченији. Он је позвао да се у појединим пограничним регионима уведе ратно стање и да се степен реаговања подигне на највиши ниво.
– У Курској области биће појачане мере безбедности.
Реакција других земаља:
– У Украјини је проглашена узбуна за ваздушну опасност у регионима који граниче са Брјанском области. Сирене су се чуле око сат времена.
– Државни гранични комитет Белорусије (Гомељска област Белорусије граничи са Брјанском области) саопштио је да Минск располаже са довољно снага да би заштитио границу.
Инфографика  - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
ИНФОГРАФИКА: Терористички напад на граници са Украјином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала