- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Блинкен тражио контакт с Лавровом, разменили пар речи

© AP Photo / Jonathan NackstrandАмерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Стокхолму
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Стокхолму - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен тражио је контакт са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом на министарском састанку Г20 у Њу Делхију и они су разменили пар речи, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Блинкен је тражио контакт са Лавровом. У пролазу, у оквиру друге сесије Г20, Сергеј Лавров је разменио пар речи. Никаквих преговора, састанака и слично није било“, разјаснила је Захарова.

То је њихов први лични контакт откако је прошле године почела специјална операција руске војске у Украјини. У том периоду су само једном, у јулу прошле године, разговарали телефоном.
Коментаришући атмосферу на сусрету шефова дипломатије Г20 портпаролка Министарства иностраних послова Русије је раније рекла да би у актуелној међународној ситуацији, за коју су одговорне САД, тешко било очекивати контакт Лаврова и Блинкена.
„Према мом мишљењу, став САД је означен јасно, и одавно. Они се залажу за ескалацију сукоба, у принципу, у целом свету. Дипломатију су, нажалост, очигледно ставили у други план. Сада се већ поставља питање – зашто? Због тога што они њоме не владају, или не верују у њу, или просто због тога што је уништење укупна логика спољне политике САД“, навела је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала