- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕПС оборио дневни рекорд у продаји струје на слободном тржишту

© Tanjug / NEBOJSA RAUSТрафостаница
Трафостаница - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Електропривреда Србије достигла је у четвртак дневни рекорд у продаји електричне енергије на слободном тржишту од 4,06 милиона евра, речено је Танјугу у ЕПС-у.
Укупна продата количина електричне енергије износила је 26,67 GWh и пласирана је на берзе електричне енергије у Србији и региону.
Само у три дана марта ЕПС је у продаји електричне енергије на слободном тржишту у плусу за 8,8 милиона евра, наводе из ЕПС-а.
И у фебруару је ЕПС био извозник струје и у плусу је за више од 21 милион евра у извозу електричне енергије.
Србија је ових дана највећи нето извозник електричне енергије у региону југоисточне Европе, кажу у ЕПС-у.
Рекорди су остварени и у хидро сектору, а Хидроелектрана „Зворник“ остварила је 2. марта нови апсолутни рекорд у дневној производњи електричне енергије од 2.923 мегават-часа.
Најбољим дневним резултатом у 68 година дугој историји ове дринске хидроелектране за пет мегават-часова је надмашен претходни рекорд постигнут 23. децембра 2022. године.
Једна од најстаријих хидроелектрана Електропривреде Србије наставила је да обара рекорде у производњи захваљујући обновљеним агрегатима и опреми.
ХЕ „Зворник“ потпуно је ревитализована у периоду од 2016. до 2020. године и низ рекорда од завршетка тог посла потврда је квалитетно и успешно обављених радова.
На агрегатима је комплетно замењена главна електро-машинска опрема, уграђене су потпуно нове турбине, генератори, блок-трансформатори, разводна постројења 110 kV, систем управљања и заштита, као и остали помоћни системи.
Снага ХЕ „Зворник“ ревитализацијом је повећана за додатних 30 мегавата и сада износи укупно 126 мегавата. Ревитализација је допринела и мањим трошковима одржавања, значајно је унапређен еколошки аспект уз додатно очување животне средине, а радни век ове хидроелектране продужен је за нових 40 година, наводе из ЕПС-а.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала