Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Какву је у ствари поруку Лондон послао Београду – увијену у мараму амбасадорке

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадорка Велике Британије Шан Мекдаул на саастанку са председником Србије Александром Вучићем носи мараму са текстом украјинске химне
Амбасадорка Велике Британије Шан Мекдаул на саастанку са председником Србије Александром Вучићем носи мараму са текстом украјинске химне - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Састанак председника Србије Александра Вучића са амбасадорком Велике Британије у Београду Шан Меклеод протекао је у знаку дипломатског скандала, непоштовања земље домаћина и прикупљања јефтиних политичких поена због непримереног али не и непромишљеног амбасадоркиног геста.
Амбасадорка Велике Британије појавила се на састанку са председником Републике Србије огрнута марамом са мотивима украјинске заставе на којој је украјинским словима стајао натпис:
„Изгинуће наши непријатељи/као роса на сунцу/Владаћемо и ми, браћо/у својој домовини“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и британска амбасадорка Шан Меклеод
Александар Вучић и британска амбасадорка Шан Меклеод - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Александар Вучић и британска амбасадорка Шан Меклеод
Тај потез, нетипичан за иностране амбасадоре, може се протумачити и као покушај провокације, а свакако као недипломатски потез према званичном Београду.
Владислав Јовановић, дипломата, бивши амбасадор и некадашњи министар иностраних послова окарактерисао је овај гест британске амбасадорке као пропагандни и супротан свему ономе што налажу правила дипломатије.
То је не само искакање из уобичајене и дозвољене досадашње праксе него је просто провокативно. На тај начин се врши додатни притисак на Србију да се она прикључи ратоборној политици Запада против Русије у вези са Украјином, говори Јовановић за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићВладислав Јовановић
Владислав Јовановић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Владислав Јовановић
Он тврди да се дипломатска правила одавно злоупотребљавају, а да је основа дипломатског кодекса коју чине пристојност, поштовање и неповређивање домаћих вредности - напуштена.
Сваки дипломата кад уђе код неког званичника мора то да чини са највећом пажњом, да буде пристојан, непровокативан и да обави посао због којег је дошао, а не да врши пропаганду самим својим доласком.
Александар Вучић и британска амбасадорка Шан Меклеод - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
СРБИЈА
Провокација у Београду: Британска амбасадорка донела скандалозну поруку код Вучића /фото/
Он спорни гест описује као протоколарни и политички неукус, поготово имајући у виду да је учињен према земљи која је „војно неутрална и не намерава да постане ратујућа страна против било кога“ али и да се не може третирати као изоловани инцидент једног појединца. Читав догађај, по Јовановићу, део је нове политике према земљама које одбијају да се приклоне идеологији Запада.

То је постало део једне шире праксе коју западне земље практикују мање-више свуда тако да је чак и мека дипломатија изгубила ранију садржину која је по дефиницији коришћена за демонстрирање вредности, циљева и политика своје земље, а не за вршење притиска на земљу домаћина, закључује Јовановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала