- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Књижевнику Михајлу Пантићу награда „Кочићева књига“ за целокупно стваралаштво

© SputnikМихајло Пантић
Михајло Пантић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Награда „Кочићева књига“ за 2022. годину, коју додељује Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд, припала је књижевнику Михајлу Пантићу за целокупно стваралаштво.
„Михајло Пантић данас представља једно од најзначајнијих имена нашег књижевног простора, и зашто не рећи и европског. Мислим да нема никакве сумње да је он својим целокупним вишедеценијским књижевним радом на најбољи начин обележио протекли период у српској књижевности. Како са својим ранијим књигама, тако и с најновијим не престаје да изненађује нашу јавност и очарава своје читаоце. Једноставно речено, Михајло Пантић је створио раскошно књижевно дело по чему је препознатљив“, наведено је у образложењу жирија.

Пантић поетичност српског језика проноси светом

Председник жирија,књижевник Никола Вуколић подсећа да је Пантић објавио преко 50књига прича, књижевних критика, есеја и саставио неколико значајних антологија, што га, наглашава, сврстава у ред наших најчитанијих савремених писаца и најзначајнијих приповедача без кога је приповедачки канон, рекли бисмо, на штокавском говорном подручју незамислив.
„Његова прва Антологије српске приповетке 1945-1995. доживела је више издања и постала део школске лектире. Канонском антологијом српске приповетке у три тома, која обухвата укупну историју српског приповедања, Пантић је одредио естетичке домете српске приповетке. Он је увео нов аксиолошки метод вредновања који захтева високе естетичке стандарде. Тако је још једном потврдио себе као књижевног критичара, као белетристичког писца и као професора“, истиче Вуколић.
Жири је нагласио да је Пантић и изванредан читалац којем се мора веровати и од кога треба учити како се чита.
„Захваљујући преводима на двадесетак језика, можемо рећи да је он и интернационални писац који поетичност српског језика проноси светом“, стоји у образложењу.
Поред Вуколића, у жирију су били и књижевници Миљенко Јерговић и Младен Весковић.
Награда „Кочићева књига“ биће уручена лауреату средином марта у Београду.
Књиге - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
КУЛТУРА
Награда „Меша Селимовић“ Небојши Лапчевићу за песничку књигу „Филателист“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала