- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Код птица откривена нова болест: Желуци су им пуни рана

CC0 / Pixabay / Птице
Птице - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Код морских је птица откривена нова болест у потпуности изазвана пластиком. Птице код којих је откривена болест, тзв. пластикоза, имају израњаван дигестивни тракт од гутања пластичног отпада, изјавили су стручњаци из лондонског Природњачког музеја.
Ово је први случај да је код дивљих животиња забележена фиброза изазвана пластиком, кажу научници.
Загађеност пластиком постала је толико раширена да су повреде органа за варење примећене код птица свих узраста, каже се у студији објављеној у „Journal of Hazardous Materials“.
Наиме, утврђено је да и врло младе птице имају ту болест, а сматра се да до тога долази јер су родитељи хранили птиће пластичним отпадом који су им случајно донели с храном.
Научници, укључујући др Алекса Бонда из Природњачког музеја и др Џенифер Лаверс, проучавали су птице меснатоноге зовоје са аустралијског острва Лорд Хоу да би анализирали утицај прогутане пластике на први део птичјег желуца који се зове провентрикул.
Како преноси „Гардијан“, они су открили да што је више пластике птица прогутала, то је имала више ожиљака. Болест може да доведе до поступног пропадања тубуларних жлезда у провентрикулу. Губитак ових жлезда може да изазове повишену осетљивост птица на инфекције и паразите и утиче на њихову способност варења хране и апсорпције неких витамина.
Истраживачи су ту фиброзну болест назвали пластикозом да би нагласили да је искључиво проузрокована пластиком у природи.
Открили су да када птице прогутају мале комадиће пластике, то изазива упалу органа за варење. Током времена, упорна упала проузрокује ожиљке и изобличење ткива, што утиче на варење, раст и преживљавање.
Природни материјали пронађени у желуцима птица, попут камења, нису изазивали исте проблеме, што је навело научнике да ово означе као болест изазвану пластиком.
Алекс Бонд, главни кустос задужен за птице у Природњачком музеју, каже: „Иако ове птице споља могу да изгледају здраве, изнутра им није добро. Кроз ову студију је први пут ткиво желуца истражено на овај начин и показује да конзумација пластике може да проузрокује озбиљна оштећења органа за варење ових птица.“
Иако су научници проучавали само једну врсту птица у једном делу света, они верују да је вероватно више врста погођено и кажу да је потребно више истраживања да би се открило колико је пластикоза раширена.
Научници кажу да је изложеност свих организама пластици неизбежна јер се количине пластике у животној средини повећавају, а загађеност превладава у свим срединама на глобалном нивоу. Будући да се овај проблем појавио тек у последњим деценијама, још није довољно проучаван.
„Гутање пластике има далекосежне и озбиљне последице, од којих многе тек почињемо у потпуности да документујемо и разумемо“, закључују научници.
Микропластика - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
СВЕТ
Откривена микропластика у новом снегу на Антарктику
Складиште пуно пластичног отпада - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Двадесет фирми производи више од половине светског пластичног отпада
Сперматозоиди - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2021
Упозорење експерта: Погубни ефекти хемикалија из пластике на репродуктивне органе и мушкараца и жена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала