- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Министарство одбране Србије: Ниједна наша ракета, мина или граната нису испоручене Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција младих официра испред Скупштине Србије
Промоција младих официра испред Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2023
Пратите нас
Српско Министарство одбране демантовало је наводе о снабдевању Украјине муницијом и наоружањем из Србије, саопштила је агенција „РИА Новости“.
„Ниједна наша ракета, мина или граната од почетка конфликта у Украјини није била обухваћена споразумом или испоручена на начин да би крајњи корисник била једна од страна конфликта. Самим тим, предузећа из Србије нису ни Украјини испоручили оружје и војну опрему“, наводи се у саопштењу.
Поједини медији су писали да је једна фирма из Канаде куповала ракете произведене у Србији, затим да их је кроз Турску и Словачку пребацивала у Украјину за потребе украјинске војске како би гранатирала Донбас. Такође, медији су наводно објавили и копије докумената који то потврђују.
Министарство одбране Србије, међутим, истиче да приликом доношења одлуке за извоз наоружања поштује сва међународна ограничења и санкције Савета безбедности против одређених земаља и организација.

„Приликом извоза продавац увек захтева од купца да достави сертификат крајњег корисника којим се утврђује да је крајњи потрошач сагласан да неће бити препродаје, поновног извоза или претовара наоружања било ком другом лицу или држави без писмене сагласности надлежних органа Републике Србије“, објашњава српски одбрамбени ресор.

Такође се истиче и да званични Београд није одговоран за евентуално кршење међународних норми од стране компанија из других земаља.
Истовремено, Србија је затражила да јој се доставе званична објашњења од структура других држава које су издале те сертификате крајњег корисника и које су дужне да осигурају њихово спровођење.
Претходно је одбрамбена компанија „Крушик“ такође демантовала објаве о снабдевању Украјине муницијом наводећи да аргументи које неки медији наводе заснивају на коришћењу непотпуних и неповезаних информација које су стављене „у негативан контекст“.
Подсетимо, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова јуче је позвала Србију да разјасни ситуацију са могућим трансфером наоружања Украјини истакавши да пристигле информације изазивају дубоку забринутост Москве.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РУСИЈА
Захарова о наводним испорукама српске муниције Кијеву: Утврдити чињенице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала