- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Афера у Британији: Десетине полицајаца под сумњом да су злостављали и узнемиравали жртве и сведоке

© AP Photo / Matt DunhamПрипадници британске полиције у Ејмсберију
Припадници британске полиције у Ејмсберију - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Пратите нас
Скоро 80 полицајаца у 22 полицијске управе у Енглеској и Велсу суочило се са дисциплинским мерама због неприкладних сексуалних односа или сексуалног контакта са жртвама, сведоцима и осумњиченима од 2018. године, пише лондонски Обсервер.
Подаци добијени на основу Закона о слободи информисања показују да је већина полицајаца који су суочени са дисциплинским мерама отпуштена или су пре тога дали оставке. Међутим, 10 службеника је остало на својим радним местима, суочавајући се са мањим санкцијама као што су писмена упозорења или суспензије.
Најмање два полицајца суочена су са кривичним поступцима, а према писању британског листа, скоро сви полицајци су били мушкарци, а све жртве, изузев две, жене.
Ове „заиста шокантне бројке“ могу бити врх леденог брега, упозорила је извршна директорка добротворне организације за права жена „Fawcett society“ Џемима Олчавски, преноси Гардијан.
„Нажалост, с обзиром на то да подаци обухватају само половину полицијских снага у Енглеској и Велсу, вероватно је да је много више жена претрпело узнемиравање или злостављање од полицајаца“, рекла је она.
„Жене долазе у контакт са полицијом у тренуцима невероватне рањивости и траума, а искоришћавање тих тренутака и злоупотреба моћи додатно наноси бол жртвама“, додала је Олчавски.
Са бројним оптужбама посебно је суочена Метрополитен полиција, наводи Обсервер и подсећа да је Дејвид Керик прошлог месеца осуђен на доживотну казну након што се изјаснио кривим за десетине силовања почињених док је био полицајац у тој јединици.
Вејн Кузенс, који је користио полицијску значку да отме, силује и убије Сару Еверард 2021. године, такође служи пуну доживотну казну.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала