- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка спрема нови економски удар на Кину

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2023
Пратите нас
Америчка администрација припрема нови програм који би могао да забрани америчка улагања у одређене секторе у Кини, како би се очувала предност САД у технологији током растуће конкуренције између две највеће светске економије, пише Вол Стрит џурнал.
У предлозима који су достављени Конгресу и министарствима финансија и трговине наведено је да се разматра нови регулаторни систем у вези са америчким инвестицијама у напредне технологије у иностранству, које би могле представљати ризик за националну безбедност, наводи амерички медиј.
Према тим наводима, Бајденова администрација могла би да забрани неке инвестиције, а истовремено да потенцијално прикупља информације о другим инвестицијама како би усмерила будуће кораке.
Иако нису идентификовани специфични технолошки сектори које Бајденова администрација сматра ризичним, извори наводе да ће у фокусу бити сектори који би могли да унапреде војне способности ривала.
Извори упознати са радом на новом програму очекују да ће њиме бити обухваћена улагања у напредне полупроводнике, квантно рачунарство и неке облике вештачке интелигенције. Амерички званичници желе да спрече америчке инвеститоре да обезбеде финансирање и стручна знања кинеским компанијама које би могле да, на пример, побољшају брзину и тачност војних одлука Пекинга, наводи амерички медиј.
Извештај америчког Трезора наводи да ће се програм фокусирати на „спречавање експлоатације америчког капитала и стручности на начине који угрожавају нашу националну безбедност, а да притом не стављају непотребно оптерећење на америчке инвеститоре и предузећа“.
У документима није идентификовано које би земље потпадале под нова правила, иако извори кажу да очекују да ће се рад Бајденове администрације на новим правилима у пракси углавном бавити америчким инвестицијама у Кини.
Где ће планету одвести економски рат великих сила била је тема емисије Енергија Спутњика:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала