- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како ће отпуштања у ИТ гигантима утицати на српско тржиште

CC0 / Unsplash/Sigmund / ИТ индустрија
ИТ индустрија - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Директор Иницијативе Дигитална Србија Небојша Бјелотомић изјавио је да велика отпуштања у ИТ гигантима у свету неће много утицати на српско ИТ тржиште које се, пре свега, бави сервисима и има људе као највећу вредност.
Бјелотомић, који је учествовао на панелу „Инвестиције у стартапе: Како и у кога?“ на Копаоник бизнис форуму, рекао је за Танјуг да је извоз ИТ сервиса у Србији у протеклих пет, шест година почео значајно да расте и подсетио да је прошле године забележен рекордан извоз ИКТ услуга.
Напоменуо је да је глобална привреда у „благом кочењу“ и да ће то имати утицаја и на ИТ сектор, али се нада да до формалне рецесије у свету неће доћи.
„Оно што се дешава на америчком тржишту, велика отпуштања у ИТ гигантима, не треба стављати у контекст нашег тржишта, јер је другачије. Пре свега, ми се бавимо ИТ сервисима и наша највећа вредност су људи“, оценио је Бјелотомић.
Србија, каже Бјелотомић, има два извора нових људи у ИТ сектору, један је нова генерација која нам долази, док је други преквалификација.
„Они на курсевима стекну основна знања из ИТ, а касније их на свом радном месту даље развијају“, додаје директор Иницијативе Дигитална Србија.
Навео је да је у доба короне ИТ сектор имао благи потрес, али да је то трајало само прва два месеца.
„Занимљиво је да је под највећим утицајем тада била индустрија туризма и угоститељства. Много наших компанија је радило за те секторе, али врло брзо су успеле да се диверзификују ка неким стварима које су биле траженије у том периоду. На основу тога, верујем да ћемо и ово што се сада дешава успети да пребродимо диверзификацијом ка неким новим тржиштима“, сматра Бјелотомић.
Поред тога што је 2022. година била изазовна, стартап компаније су у тој години креирале 2.000 радних места, додао је он.
Истакао је да додатно охрабрује чињеница да истраживања показују да тај број ове године иде и до 3.000 радних места.
Знак Гугла у Експо центру у Шангају - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2023
ЕКОНОМИЈА
Гугл отпушта 12.000 радника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала