- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сакупљањем бодова до погодности: Како се пријавити за нову пензионерску картицу

CC0 / Pixabay / Пензионери
Пензионери - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2023
Пратите нас
Пријаве за нове пензионерске картице у Србији крећу од 15. марта преко којих ће корисници сакупљати бодове и на основу тога моћи да остваре попусте и друге погодности. Картице издаје Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурања без накнаде.
У Правилнику о пензионерској картици који је објављен у Службеном гласнику наводи се да ће моћи да је користе корисници пензије, новчане накнаде за помоћ и негу другог лица, новчане накнаде за телесно оштећење, привремене накнаде по основу друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, корисници привремене накнаде за време незапослености који нису преведени у инвалидску пензију и инвалидна деца.
Картица ће бити издавана на захтев који може бити и електронски, али поднет преко законског заступника или пуномоћника, електронски или Фонду.
Преко картице, погодности ће се остваривати код правног лица и предузетника, а користиће се уз идентификацију. Фонд води евиденцију о издатим картицама, па ће на интернет страници бити и списак неважећих.
Кориснику који користи пензионерску картицу приликом плаћања роба и услуга Фонд ће додељивати бодове преко сарадње са Пореском управом, од које ће добијати податке.

Један бод за потрошених 500 динара

За утрошених 500 динара кориснику пензионерске картице ће Фонд додељивати један бод, а током месеца може остварити бодова највише до висине износа просечне пензије у Србији.
На основу прикупљених бодова, корисник пензионерске картице ће моћи да оствари одређене погодности као што су попуст, поклон или нешто друго, код даваоца погодности.
Фонд ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима, а додељени бодови се неће моћи заменити за новац, те су непреносиви на друга лица.
Фонд ће бити у прилици да на својој званичној интернет страници и апликацији за пензионерске картице објави списак давалаца погодности.
У вези са издавањем и коришћењем картице Фонд ће вршити прикупљање и обраду података о личности корисника, у складу са прописима који регулишу заштиту података о личности, пренео је Танјуг.
Председник Србије Александар Вучић на обележавању 100 година пензионог система у Србији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
ДРУШТВО
Вучић: Пензије ће да прате плате, у припреми нове пензионерске картице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала