Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Београд као једини неутрални град у Европи идеалан за руско-украјинске преговоре – уз један услов

© Sputnik / Александар МилачићБеоград
Београд - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Одлазећи чешки председник Милош Земан предложио је Београд као једно од места на којима би могло доћи до руско-украјинских мировних преговора. Од понуђених локација у Европи, српски главни град могао би бити први избор, под условом да Србија сачува своју неутралност и не прихвати тзв. француско-немачки план о Косову.
Одлазећи чешки председник Милош Земан изјавио је да би Србија могла бити међу неколико земаља које су захваљујући релативно неутралној позицији у стању да посредују да се у мировним преговорима договори крај рата у Украјини.
„Рат очигледно неће завршити тоталним поразом једне од две зараћене стране тако да ће настати примирје, а после њега и мир. Неко ту мора да посредује. С аспекта релативно неутралне позиције између обе стране то могу бити Кина, Турска, Србија, Израел, Аустрија, о чему сам разговарао са председником Ван дер Беленом и Мађарска, о чему сам разговарао са Каталин Новак“, рекао је Земан.

Предуслови за преговоре у Београду

Основни предуслов за Србије као посредника у било каквим преговорима је да не потпише тзв. француско-немачки план за Косово, каже за Спутњик научни саветник у београдском Институту за европске студије и предавач на Московском државном институту за међународне односе др Стеван Гајић.
Уколико би Србија прихватила тај план, више не би било речи о било каквој неутралности већ би у потпуности потпала под западну чизму, али ако се одупре, онда би имала шансу за истинску неутралност.
Други предуслов, односно једина солуција у којој Русија може бити преговарач је војни слом Украјине јер онда би Запад једноставно покушао да спасава све што се спасити може. Док год Запад буде имао идеју да у Русији може доћи до преврата или да се она може војно сломити, гураће идеју о наставку рата.
„Оно што мислим да ће пореметити ту ствар су амерички председнички избори који долазе и талас незадовољстава по Европи који ће сигурно уследити ове године. Значи, политички проблеми који би могли да их наведу да покушају бар да заокруже Украјину и не изађу као потпуни губитници, не би ли бар део проблема скинули са врата“.

Украјина неће бити субјект у преговорима

Кад је реч о Милошу Земану, он је и раније имао а и сад има племените намере, али Гајић сматра да његов предлог сада није релевантан, зато што је одлазећи председник, а и док је био у пуном мандату, био је практично дисидент у ЕУ и НАТО-у.
Специјална операција у Украјини
Песков о преговорима са Украјином: Од овога никада нећемо одустати
По завршетку рата, Украјина неће бити субјект у преговорима, већ ће истински преговарати Русија и САД, а што се више буду приближавали амерички председнички избори, то ће Американцима бити мање стало до Украјине.
Гајић је уверен да ће једна од линија напада на Бајдена унутар САД, бити и умешаност његовог сина у корупционашке афере у Украјини, уз тезу да је америчко ангажовање имало везе и са покривањем афера Хантера Бајдена.

Београд – једини неутрални град у Европи

Услов за евентуалне преговоре је победа Русије у рату, под условом да би Запад желео преговоре а Русија буде сматрала за сходно да треба преговарати о било чему и тад би Београд био једини неутрални терен у Европи, сматра Гајић.
„Ако говоримо о Европи, Београд заиста остаје као једина логична адреса“.
Уколико би се евентуални руско-украјински мировни преговори одржали у Београду, то би дало одређену тежину Србији у међународним односима и сигурно би имало позитивне последице по нашу земљу.
„У свету који је поново дубоко подељен опет се Београд налази на тој граници. На граници је и има прилику, али управо зато што је на граници стално смо под притиском Запада да нас усиса и да будемо њихова периферија. Што је потпуно супротно од статуса неутралности који је привлачан, добар и згодан зато што су све стране заинтересоване да имају место где ће се сусрести. У супротном, постали бисмо једна дубока провинција, као што су то постале Црна Гора или Македонија“, закључио је Гајић.
Посета чешког председника Милоша Земана Србији - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СРБИЈА
Земан: За прелет НАТО авиона током бомбардовања Србије сам се намерно извинио у Прагу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала