- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Црни климатски сценарио за Француску: Северно од Лоаре и до 50 степени

CC0 / пиксабеј / Врућина
Врућина - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Од свих сценарија климатолога Међувладине експертске групе за климатске промене, најгори је онај назван РЦП 8.5 који предвиђа да ће свет глобално "бити топлији за 5 до 6 степени 2100" године, каже Марк Ломази, бивши новинар француског листа Паризијен.
Ломази је интервјуисао педесетак научника да би написао књигу "Француска 2050. РЦП 8.5" - црни сценарио климе за ту земљу, преноси Фигаро.
Средином века, Француска, према тим проценама, неће избећи смењивање топлотних таласа и тропских ноћи.
У најгорем сценарију, трећина Француске, укључујући и подручје северно од Лоаре, биће на удару екстремно високих температура које ће достизати и 50 степени Целзијуса.
Ломази је у својој књизи"Француска 2050. РЦП 8.5" описао последице "климатског хаоса" на свакодневни живот, који су предвидели експерти ИПЦ Ц-а.
Тај бивши новинар каже да је изабрао најгори сценарио, не да би сејао страх, већ зато што је "то најгоре већ извесно на хоризонту" и да, "ако се не схвати реалност ситуације, неће бити ни јавних политика способних да промене актуелни правац глобалног загревања, а како би се ствари побољшале у другој половини 21. века".
Како наводи Фигаро, ИПЦЦ објављује и неке сценарије климатских промена чија је вероватноћа остварења готово једнака нули, било оптимистична или песимистична.
На пример, у извештају од августа 2021, ИПЦЦ је приказао две кривуље драстичног успоравања климатског загревања, које су оствариве једино ако човечанство у потпуности престане да користи фосилна горива.
Знајући, међутим, да више од 82 одсто потрошене енергије данас потиче од нафте, угља и гаса, може се замислити чега би се човечанство морало одрећи ако укине те изворе енергије, напомиње француски лист.
Обрнуто, кривуља вртоглавог пораста глобалног отопљавања за 2100.годину - она која предвиђа сценарио РЦП 8.5, односи се на троструко повећање употребе фосилних горива, али је, како пише Фигаро, она мало вероватна када се узму у обзир светске резерве нафте, угља и гаса и техничке могућности интензивне експлоатације, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала