- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Дуго чекане социјалне карте: Да ли и колико помажу сиромашнима | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићНародна кухиња
Народна кухиња - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Иако су социјалне карте у Србији најављиване малтене одмах после 2000. године Закон о социјалним картама донет је тек фебруара 2021. године а његова примена почела је 1. марта прошле године.
Питање је, наравно: Зашто је држави толико требало да се донесе овај закон? Зашто, као и многа друга решења није преписала законодавна решења из ЕУ? Где смо по питању законског решења о социјалним картама у односу на друге земље?
Оно основно, да се, пре свега економски помогне свим најсиромашнији грађанима Србије овај закон компликује. Стручњаци указују да није на прави начин дефинисао социјално-економски статус појединца и са њим повезаних лица па су неки од прималаца социјалне помоћи “испали” из система.
Социјалне карте су најављиване као пут ка „праведнијем остваривању социјалних права грађана“. Али, он не подразумева свеобухватне податке о свима нама и о нашем дохотку и нашој имовини, па док неке изоставља другима пружа пут ка потенцијалним малверзацијама јер.
Закон дефинише да систем функционише на пријављивању, што значи да само у случају да особа дође и пријави се може да добије (или не добије) социјалну помоћ. Дакле, о онима који нису обавештени или не могу да да се пријаве за социјалну помоћ држава не брине.
Саговорник “Енергије Спутњика” др Петар Ђукић редовни професор Технолошко-металуршког факултета и члан Научног друштва економиста Србије је по усвајању овог закона истакао да је најбоља социјална политика развојна политика која доноси улагања, технолошки развој, нова радна места и виши стандард грађана. Указао је, такође да закон треба само да уведе државну администрацију у тежак процес који може да се претвори у бескрајно администрирање и да је, „од администрирања до корупције, кратак је пут“.
Питамо га шта данас каже, колико је социјално и економски угрожених грађана у Србији и колико држава издваја за њихово збрињавање.
Један од примера где је опао број корисника је, на пример, примена Уредбе о енергеткси угроженим купцима. Чини се, наиме, да многи грађани Србије, поготово они у руралним подручјима не знају ни за могућност да им држава помогне како да себи обезбеде нужне енергенте или неким од видова социјалне помоћи. Зато се намеће питање: Како би требало организовати и саму израду социјалних карата и помоћ угроженим грађанима?
Енергија Спутњика, 6.3.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала