- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Гувернер НБС: Инфлација би на крају године требало да буде дупло мања него на почетку

© Tanjug / JADRANKA ILIĆЈоргованка Табаковић
Јоргованка Табаковић - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Фебруарске макро пројекције у Србији указују на поправљање у свим сегментима и инфлација би на крају године требало да буде двоструко нижа него на почетку, изјавила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
Табаковићева је, на отварању јубиларног 30 Копаоник бизнис форума, указала да достиже вишедеценијске максимуме у великом броју земаља, а да су у Србији у 2022. на инфлацију највише утицали цене енергената и хране.
„У Србији нисмо закаснили са реакцијом, постепено смо од октобра 2021. године заоштравали монетарне услове, прво повећањем извршне репо стопе. Монетарне услове прилагођавамо чешће и то нам даје флексибилност у вођењу монетарне политике“, рекла је Табаковићева.
Подсетила је да је од априла прошле године референтна каматна стопа повећана са један одсто на 5,5 одсто.
„Помогли смо и отплату кредита, а мере Владе Србије ублажиће утицај трошковних притисака из иностранства на грађане и привреду“.
Говорећи о очекивањима за наредни период, рекла је да ризици у свету остају, али да нове пројекције у односу на трећи лањски квартал дају разлоге за оптимизам.
„И у Србији фебруарске макро пројекције указују на поправљање у свим сегментима, пројектована инфлације је први пут за последње две године нижа него у претходној пројекцији. Крајем ове године би требало да буде дупло нижа него на почетку године“, казала је Табаковићева.
Инфлација би 2023. и 2024. године, према њеним речима, требало да буде нижа од пројектоване.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала