Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Хил о наставку дијалога Београда и Приштине: Рокови нису важни, већ споразум

© Tanjug / JADRANKA ILIĆКристофер Хил
Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил оценио је данас као позитивно то што се ЕУ стварно труди да убрза процес преговора Београда и Приштине како би дошло до фазе имплементације, и нагласио да рокови за постизање напретка ипак нису толико значајни колико чињеница да се дође до доброг споразума који ће сви подржати.
"На првом месту морам да кажем да је веома позитивно да се ЕУ стварно труди да убрза процес и да у преговорима дође до фазе имплементације", рекао је Хил за Танјуг, на питање шта очекује од сусрета у Охриду, где ће се, како је најављено, 18. марта уз посредство ЕУ састати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
"Очигледно је да ће бити тешко и да све неће бити решено једним састанком, требаће неко време, али је охрабрујуће што (високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп) Борељ долази на Охрид и што ће настојати да погура процес како би дошли до резултата на које се чека предуго", рекао је Хил.
На питање ли мисли да Београд и Приштина могу да остваре прогрес у преговорима који би Србији омогућио напредак у процесу интеграција, а о чему би Борељ на самиту 23. и 24. марта требало да извести лидере ЕУ, амбасадор Хил каже да су европске интеграције део целе дискусије, и да је зато ЕУ пре свега имала главну улогу у Бриселском дијалогу.
Надам се, да ће се како процес преговора буде бележио прогрес видети напредак и на пољу ЕУ интеграција, рекао је Хил.
"Знамо да ће за то требати неко време. Људи треба да буду стрпљиви, али сада мислим да је добар тренутак да дамо све од себе да се ради напорно и да се направи прогрес, јер је то циљ свима", навео је амбасадор САД.
Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
СРБИЈА
Амерички амбасадор: Србија мора да реши питање Косова - ултимативно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала