- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Спектакуларан поглед из свемира: Поларна светлост из потпуно другачијег угла /видео/

CC0 / Pixabay / Поларна светлост
Поларна светлост - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Поларна светлост ових дана је неуобичајено видљива и на нижим географским ширинама јер се Сунце приближава врхунцу свог 11-годишњег циклуса.
Током протекле недеље, захваљујући савршеним условима, поларна светлост или аурора бореалис могла је да се види и јужније него што је уобичајено. Поставља се, међутим, питање како овај феномен изгледа из свемира?
Захваљујући америчком астронауту Џошу Касади, који је уз себе имао фото-апарат, људи су добили прилику да уживају у свемирском спектаклу из другачијег угла. Касада борави на Међународној свемирској станици (МСС) а фотографија и видео снимак су настали када је посада пролазила изнад северног дела Земље током ноћи.
„Апсолутно невероватно“, написао је Касада у коментару фотографије коју је објавио на Твитеру.
Поларна светлост је ових дана видљива јер се Сунце приближава врхунцу свог 11-годишњег циклуса. Соларни ветрови који су настали избацивањем короналне масе, донели су велике количине плазме до Земље, а њен ударац у атмосферу резултира настанком поларне светлости.
А како је изгледало с друге стране, објавио је Џоел Ведерли из Алберте у Канади који је на свом снимку ухватио и поларну светлост и МСС.
Како истичу научници, следећих година биће још прилика за посматрање поларне светлости, јер би Сунце на врхунцу свог циклуса требало да буде 2025. године, пренео је портал зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала