- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Стејт департмент: Сада је немогуће говорити о продужењу СТАРТ-а

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Пратите нас
Разговор о продужавању Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ) након 2026. године није могућ с обзиром на актуелну обуставу учешћа Русије у њему, изјаиво је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
„То питање је у великој мери испред догађаја, јер је Москва објавила да обуставља своје учешће у споразуму, а чак ни пре тога, како смо открили, Москва га технички није испуњавала. Пре него што почнемо да говоримо о ономе што ће се догодити 2026. године и о потенцијалном новом споразуму, желели бисмо да се усредсредимо на то да се Москва врати његовом испуњавању, шти је у складу с интересима Американаца, Руса и целог света“, рекао је Прајс новинарима.
Према његовим речима, Москва лако може да се врати испуњаваљу Споразума о стратешком офанзивном наоружању, а за то је неопходно само дозволити инспекције њених нуклеарних објеката.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
РУСИЈА
Антонов: Ево шта САД треба да ураде како би СТАРТ функционисао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала