- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Система Торнадо Г - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинска војска формира групације око Артјомовска

Пратите нас
У току је 376. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Руске снаге су потиснуле украјинске јединице у центар Артјомовска. Како пише "Њујорк тајмс", Кијев спрема грађане за повлачење из града. Са друге стране, Волстрит џурнал наводи да је украјинска војска за неколико месеци изгубила најспособније јединице у Артјомовску.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:50 06.03.2023
Руски амбасадор у САД разговарао с колегама из Стејт департмента
Амбасадор Русије у Вашинггону Анатолиј Антонов недавно је разговарао с колегама дипломатама из Стејт департмента, саопштио је портпарол америчког спољнополитичког ресора Нед Прајс.
„Без улажења у детаље о тим контактима, амбасадор Антонов је имао разговоре недавно, укључујући контакте с одређеним колегама“, рекао је Прајс новинарима.
Према његовим речима, контакти САД и Русије су и даље отворени, а амбасадор Антонов је један од учесника у тој комуникацији.
20:47 06.03.2023
Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској и Дњепропетровској области Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
20:21 06.03.2023
Бела кућа: Испорука Ф-16 Украјини није планирана
Сједињене Америчке Државе и даље не планирају да испоручују Украјини ловце Ф-16, без обзира на долазак украјинских војних пилота, саопштила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.
„Председник се изјаснио поводом Ф-16, као што знате. Ништа се није променило у ономе што је рекао председник. За сада то није планирано“, рекла је представница Беле куће.
Према наводима локалних медија, двојица украјинска пилота бораве у САД ради процене способности да се обуче за коришћење западне авијационе технике.
19:03 06.03.2023
Пригожин: Украјинска војска формира групације око Артјомовска
Оснивач групе „Вагнер“ Евгеније Пригожин саопштио је да украјинска војска формира групације у насељима око Артјомовска (Бахмут), међу којима су групације у Славјанску, Северску, Часовом Јару и Константиновки.
„'Вагнер' блокира Бамхут. Да би се одблокирао Бахмут, пожељно је да се заблокира... 'Вагнер'. Због тога су Оружане снаге Украјине формирале низ групација: једну групацију у Славјанску – 67. бригада, другу у Северску – 88. и 66. бригада, још једну у Часовом Јару и једну у Константиновки, навео је Пригожин, а преноси његова прес-служба на Телеграм каналу.
Пригожин је додао да је неопходан координисани рад свих руских одреда ради потпуне блокаде украјинске војске.
16:52 06.03.2023
Гроси: Договор око Запорошке нуклеарке је могућ
Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси изјавио је да преговори о Запорошкој нуклеарној електрани нису у ћорсокаку и да је уверен да стране могу да се договоре.
„Не видим да су ти преговори запали у ћорсокак или да су већ мртви. Знам колико је тешко постићи компромис. Али шта ће бити ако директор Међународне агенције за атомску енергију дигне руке и каже да више ништа не може да се учини. Наравно, можемо постићи споразум и уверен сам да ћемо успети то да учинимо“, рекао је Гроси за Си-Ен-Ен.
Према његовим речима, ситуација око нуклеарке је и даље озбиљна, због чега је његова дужност да настави свој посао.
Раније је министар енергетике Украјине Херман Галушченко изјавио да ситуација у вези са стварањем зоне безбедности око Запорошке нукеларке делује као да је запала у ћорсокак.
16:23 06.03.2023
Терористички напади на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ неће се истраживати у оквиру „Међународног центра за истраживање злочина агресије против Украјине“ који се оснива у Хагу, изјавио је представник Европске комисије Кристијан Виганд.
„Како смо у више наврата рекли, што се тиче гасовода, истрагу треба да воде националне власти“, рекао је Виганд.
15:49 06.03.2023
Украјинци граде утврђења на граници с Белорусијом
Украјинска војска заједно са добровољцима наставља да јача утврђења на граници са Белорусијом, у Волинској области почели су да граде земунице и копају ровове, јавила је телевизија „Рада“.
У јачању утврђења учествују и мештани који копају дубоке ровове и учвршћују их дрветом. Потешкоће представљају ноћни мразеви, јер се тада радови успоравају.
„Ово је правац – граница са Белорусијом. Чекамо офанзиву“, објаснио је један становник области.
Како наводе локалне власти, у набавци грађевинског материјала и опреме помажу предузетници, јер нема довољно буџетских средстава. Како преноси телевизија, сада је на овом делу границе са Белорусијом изграђено 300 метара утврђења, које ће убудуће бити маскирано, а планира се и изградња упоришта и контролног пункта.
15:48 06.03.2023
Ваздушна опасност у Николајевској области
Ваздушна опаснот објављена је у Николајевској области Украјине, као и у делу Херсонске области која је под контролом Кијева, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
Раније у понедељак сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Харковској, Дњепропетровској и Полтавској области.
13:27 06.03.2023
Украјинска војна команда одбила је да повуче своје јединице из Артјомовска (украјински назив Бахмут).
Како је саопштено из кабинета Владимира Зеленског, таква одлука донета је након састанка врховне команде. Састанку су, између осталог, присуствовали и главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни и командант групе "Хортица" Александар Сирски.
„Гласали су за наставак одбрамбене операције и даље јачање позиција у Бахмуту“, наводи се у саопштењу.
12:16 06.03.2023
12:11 06.03.2023
Котао који је формиран у Артјомовску, сличан је оном у којем се украјинска војска налазила у Дебаљцеву 2015. године, саопштио је саветник лидера ДНР Јан Гагин телевизији "Русија 1".
Како је истакао, у граду се налази још око 10.000 украјинских војника. Неке јединице су се већ повукле. Један број напушта град путем који руска артиљерија држи под ватром.
У фебруару 2015. години најжешће борбе украјинске војске и народне милиције република Донбаса вођене су у граду Дебаљцеву. Тада се око 5.000 украјинских војника нашло у окружењу.
11:24 06.03.2023
10:50 06.03.2023
Око 10.000 украјинских војника налази се у Артјомовску, који се налази у оперативном окружењу, саопштили су у ДНР.
Раније је оснивач групе "Вагнер" Евгеније Пригожин рекао да су његови борци практично опколили град.
10:04 06.03.2023
Немачке и британске ваздухопловне снаге ће заједно патролирати ваздушним простором балтичких држава, јавља новинска агенција ДПА. Званичник немачког министарства одбране рекао је за ДПА да ће од данас почети патролирање у естонском ваздушном простору.
Истовремено, први пут се формирају мешовите патроле које чине британски и немачки ловци Eurofighter. ДПА није прецизирала када ће почети патролирање небом изнад Литваније и Летоније.
08:17 06.03.2023
Кијев је претрпео огромне губитке у Артјомовску, где је распоредио неке од својих најбољих јединица, ситуација у граду је тешка за украјинске трупе, пише шпански лист Паис.
„Украјина је претрпела огромне губитке у Артемивску, где је распоредила неке од својих најбољих бригада“, наводи се у чланку.
07:44 06.03.2023
07:44 06.03.2023
Између Владимира Зеленског и врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног дошло је до несугласица око Артjoмовска, пише Билд.
Пo писању Билда, Залужни је пре неколико недеља саопштио Зеленском да би украјинске трупе требало да се повуку из Артјомовска (украјински назив Бахмут). Међутим, председник Украјине је имао суштински другачији став по овом питању.
Поред тога, извор Билда је рекао да је окружење Зеленског уверено у потребу да се Артјомовск задржи до последњег из политичких разлога.
Истовремено, украјински војни аналитичар, који је захтевао да остане анониман, рекао је Билду да украјинске оружане снаге највероватније подржавају Залужног по овом питању.
07:19 06.03.2023
Током протеклих неколико месеци, Оружане снаге Украјине изгубиле су један број најобученијих јединица код Артјомивска (украјински назив – Бахмут), пише Волстрит џурнал, позивајући се на изворе међу украјинским официрима.
Према њиховим речима, уништене су најспособније јединице. Такође се истиче да је Кијев у град пребацио јединице са различитим нивоима мотивације и обуке. Као резултат тога, сарадња међу њима је била доста лоша, што је довело до преласка низа насеља под контролу руских трупа.
07:13 06.03.2023
Украјинске власти су почеле да припремају грађане за повлачење из Артјомовска (украјински назив – Бахмут), пише Њујорк тајмс.
Лист подсећа да је 2. фебруара председник Украјине Владимир Зеленски рекао да се никада неће повући из града, али је три недеље касније омекшао позицију, истакавши да је могућ такав развој догађаја како би се сачувала војска. Како истиче лист, он и украјинска војска признају да су њихове снаге унутар града опкољене са три стране. У најгорем случају могу бити одсечене и уништене, међутим, сматра Њујорк тајмс, украјинска команда ће покушати да их прикривено повуче на нову линију одбране дуж реке Бахмутке.
Амерички лист наводи мишљења западних војних експерата који верују да ће се Украјина вероватно повући из Артјомовска. Аустралијски војни аналитичар Мик Рајан истиче да „Русија ограничава, иако још није онемогућила украјинске снаге да бране град“, напредујући са севера. Амерички стручњак Роб Ли сматра да „одбрана Бахмута троши ресурсе неопходне за офанзиву”.
„Њујорк тајмс“ напомиње да је украјинска офанзива вероватно планирана за пролеће и да ће, према речима ових аналитичара и неименованих украјинских званичника, бити усмерена на пресецање „копненог коридора“ ка Криму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала