- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Јапан би могао да нестане“: Драматично упозорење из Токија

CC0 / Unsplash/David Edelstein / Планина Фуџи у Јапану
Планина Фуџи у Јапану - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Јапан би могао да нестане уколико не заустави драстичан пад броја рођених, који прети да доведе до колапса економије и пензионог система, упозорила је Масао Мори, саветник јапанског премијера Фумија Кишиде.
Мори, која је некада била министар правде, а сада саветник за питања наталитета и ЛГБТ права, каже да се Јапан суочава са егзистенцијалним питањем због ниског наталитета, који је на годишњем нивоу први пут пао испод 800.000 рођених беба.
Са друге стране, број преминулих је све већи и достигао је рекордних 1,58 милиона, што је готово двоструко више од броја рођених, објавило је јапанском министарство здравља.
„Ако овако наставимо, наша земља ће нестати. То је ужасна болест која ће погодити нашу децу“, рекла је Мори, говорећи о негативном прираштају.
Осим велике разлике у броју рођених и умрлих и непрестаног пада наталитета, Јапан погађа и драстично старење становништва. Са просечном старошћу од 49 година, Јапанци су друга најстарија нација на свету, после Монака. Такође, број старијих од 65 година у Јапану је чак 29 одсто, што је највећи проценат на свету.
„Ситуација са прираштајем је алармантна и постаје све алармантнија из године у годину. Он не пада постепено, већ драматично“, рекла је Мори, преноси Блумберг.
Она је упозорила да би на тај начин могло да дође до „колапса пензионог система, индустријска и економска снага би опала, а не би било довољно ни регрута за војску да бране државу“.
И премијер Кишида недавно је упозорио на овај проблем, рекавши да пад наталитета представља ургентан ризик за јапанско друштво, најављујући већа улагања за стимулисање рађања деце.
Комплекс зграда министарстава - сламање Тврђаве Београд - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2020
Први пут у новијој историји: Србија има мање од седам милиона становника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала