- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

КГБ Белорусије открио детаље привођења диверзанта одговорног за саботажу на руском авиону

© Sputnik / Иван РудневЗграда МУП-а и КГБ-а Белорусије у Минску
Зграда МУП-а и КГБ-а Белорусије у Минску - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
КГБ Белорусије открио је детаље привођења украјинског терористе и његових саучесника који су крајем фебруара припремали саботажу на руском авиону А-50 на аеродрому „Мачулишчи“, недалеко од Минска.
Према речима заменика начелника Истражне управе КГБ Белорусије Константина Бичка, а које преноси агенција Белта, додаје се да је реч о украјинском држављанину Николају Владимировичу Швецу, рођеном 1993. године.
Према Бичковим речима, као резултат контраобавештајних активности које је спровела КГБ, утврђена је директна умешаност оперативног састава и руководства Службе безбедности Украјине у организацију терористичког акта.

Поред тога, у саопштењу се истиче да је откривен систем којим су украјинске специјалне службе врбовале сопствене грађане за извршење терористичких аката на територији страних држава, откривене су организације за прикривање, које су коришћење за њихову припрему и обуку, проучена је тактика примене експлозивних материја, механизми комуникације и управљања агентима, откривени су и ликвидирани канали евакуације агента.

Бичко је, такође, нагласио да се операција потраге и привођења преступника одвијала уз непосредну контролу шефа државе, који је без одлагања дао налоге о затварању државне границе и предузимању других исцрпних мера, усмерених на откривање и привођење правди свих умешаних у терористичкој активности.

„Као резултат тога, откривена је и ликвидирана мрежа агената из редова држављана Републике Белорусије, који су учествовали у логистичкој подршци активности агента-терористе, његовој легализацији на територији Републике Белорусије и неуспешном покушају евакуације“, саопштио је представник КГБ.

Како произлази из материјала кривичног предмета, наведене држављане за противправну активност ангажовали су белоруски екстремистички политички емигрантски центри у иностранству који су, фактички, по задатку украјинских и пољских специјалних служби коришћени као потрошни материјал.

Због покушаја извршења терористичког акта, Истражна управа КГБ покренула је кривични поступак. Приведено је преко 20 лица, укључујући непосредног починиоца – агента украјинске специјалне службе.

У саопштењу се додаје и да су у припреми диверзије против руског авиона А-50 на аеродрому код Минска учествовали агенти специјалних служби Пољске који припадају такозваним „одбеглим Белорусима“. Према Бичковим речима, они су присталице насилног рушења уставног поретка и активни учесници догађаја из августа 2020. године.
КГБ још истиче да приведени агент активно сарађује са истрагом и признаје почињено дело.
Претходно је председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио да је у Белорусији ухапшен Рус кога је Служба безбедности Украјине врбовала како би извео саботажу на руском авиону-радару А-50 на аеродрому „Мачулишчи“ код Минска.
Авион за рано упозоравање А-50 стигао је у Белорусију у оквиру координације регионалне групе Савезне државе Русије и Белорусије и учешћа у заједничким руско-белоруским летачким вежбама које се одржавају од 16. јануара до 1. фебруара.
Раније је белоруска опозиција саопштила да је руски авион-радар А-50 оштећен током напада дроновима на аеродрому код Минска, али је касније белоруска телевизија објавила снимке авиона на аеродрому и током лета без видљивих оштећења.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Специјална операција у Украјини
"Зеленски је гњида": Украјина жели да увуче Белорусију у рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала