- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници збуњени: Мистериозна болест убија морске звезде и претвара их у „покварено месо“

CC0 / Pixabay / Морске звезде
Морске звезде - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Тајанствена болест напада једне од најпрепознатљивијих становника морских дубина. Научници у САД огласили су звоно за узбуну након што је откривено да „нешто“ претвара морске звезде у желатинозну масу.
У последњих десетак година мистериозна болест проширила се обалом Тихог океана и иза себе оставила траг отопљених морских звезда. Од јужне Аљаске до Мексика болест је толико раширена да оболевају и примерци који бораве у акваријумима. Резултат је десеткована популација више од десетак врста морских звезда.
Проблем је што нико није сигуран о чему се тачно ради, да ли је узрок вирус, бактерија, промена у станишту или нешто потпуно ново. Заражене звезде умиру у року од неколико сати од појаве симптома. Прво изгубе своју природну „надувеност“ и постану готово спљоштене. Потом се склупчају, прекривајући своје кракове један преко другог као да покушавају да се заштите од нечега. Како болест напредује, појављују се беле лезије, кракови отпадају од средње плоче и на крају остаје само хрпа, како научници описују, поквареног меса.

Узрок непознат већ 10 година

Болест, која је први пут идентификована 2013. године, засад је названа „синдром губитка морске звезде“, а ако научници ускоро не открију о чему је реч и како зауставити ширење, неке врсте ће потпуно изумрети. А то би могло да наговести и пуно озбиљније проблеме за океане.
Наиме, пад броја звезда, а процењује се да је нестало више милиона примерака, одразиће се и на друга морска створења, чиме ће у питање доћи морски екосистеми. На пример, без звезда које се хране морским јежевима, јежеве ништа неће спречити да прождиру огромне подводне џунгле алги, које су кључне за складиштење угљен-диоксида.
Морски биолози у акваријуму „Орегон Коуст“ за „Вашингтон Пост“ су проговорили о проблемима с којима су се и они срели. Звезде које су у њиховом акваријуму такође су почеле да оболевају. Лечили су их антибиотицима, али су имали мешовите резултате. А онда су један од акваријума претворили у својеврсни карантин и почели звезде да пребацују у њега. Уместо обичне морске воде, вода у акваријуму је била пуна калцијума, магнезијума и других минерала што је за звезде био својеврсни мултивитамински додатак. Температура у том акварију била је нешто нижа, што смањује стрес, а то је, кажу морски биолози, један од фактора за развој болести.
Други проблем су паразити који искоришћавају ослабљене и исцрпљене звезде. Зато морски биолози у акваријуму „Орегон Коуст“ редовно „купају“ звезде у раствору јода. Потом их враћају у карантин и заливају раствором пробиотика који помаже у спречавању инфекције.
Засад су, чини се, пронашли добру комбинацију којом подстичу имунолошки систем звезда да се бори против болести. Али, то није лек.

Без узрока нема ни лека

Прва истраживања болести почела су већ 2014. године. Тада су научници мислили да знају о чему се ради јер су у ткиву болесних звезда открили патогене, вирусе из породице денсовируса. Али, каснији експерименти су показали да он вероватно није узрок инфекције.
Зато су научници наставили потрагу и дошли до помало очекиваног закључка. Кључну улогу у обољењу могле би да играју промене климе. Истраживања су показала да пораст температуре у океану погоршава ту епидемију. И то је можда један од фактора, пренео је "Зимо".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала