- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Неразјашњен феномен: Ледени прст смрти снимљен у океану /видео/

© Фото : YouTube/Beauty Of Planet Earth, snimak sa ekranaПодводни феномен на Антарктику
Подводни феномен на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Призори ретког природног феномена недавно су снимљени у водама око обала Антарктика. Испрва задивљујућа слика, која се брзо проширила друштвеним мрежама, приказује заправо смртоносни феномен налик торнаду, само под водом.
Реч је о такозваном „леденом прсту смрти“, познатом и под називом „ледени сталактит“ или „леденица смрти“. То је природна појава која настаје када слана морска вода „исцури“ из леда у море. Када се то догоди, постоји шанса да се у океану формира подводни сталактит, познат као „ледени прст смрти“, пренео је „Гардијан“.
Може да нарасте и до неколико метара дневно. Када додирне морско дно, шири се у слој леда који може да расте довољно брзо да престигне морске звезде, јежеве и друге животиње које се споро крећу. Потом их гута и моментално леди.
За ову необичну појаву зна се још од шездесетих година прошлог века, али је настанак леденог прста први пут снимљен 2011. године. Међутим, детаљи овог феномена још нису у потпуности разјашњени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала