- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Први пут после више од 20 година: Русији отказали учешће на међународној енергетској конференцији

© AFP 2023 / MARK FELIXМеђународна енергетска конференција у Хјустону
Међународна енергетска конференција у Хјустону - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Организатори међународне енергетске конференције CERAWeek у последњем тренутку су отказали регистрацију руских учесника, рекао је за Спутњик генерални конзул Русије у Хјустону Александар Захаров.

„Нажалост, ми ове године не учествујемо – први пут после више од 20 година. Штавише, јасно су ставили до знања да је присуство руских делегата на форуму непожељно“, рекао је Захаров.

Како је додао, ово је први пут да представници Русије, која је чланица „Велике нафтне тројке“, званично нису позвани на догађај. С тим у вези поставља се питање како учесници форума могу да дискутују и анализирају проблеме светске енергетике без једног од највећег произвођача и извозника енергената, оценио је Захаров.
Он је подсетио да су лидери водећих руских нафтних и гасних компанија – „Росњефта“, „Гаспрома“, „Лукоила“ у различитим периодима успешно говорили на конференцији пред пуном салом.
Организатори конференције нису званично коментарисали то што руски званичници ове године не учествују на форуму.
CERAWeek је највећа и најауторитативнија међународна конференција на којој се разговара о енергетским питањима. Одржава се сваке године у Хјустону. Форум окупља хиљаде учесника из целог света, укључујући представнике различитих ресора, индустријских компанија и стручне заједнице. Ове године конференција се одржава од 6. до 10. марта. Главна тема је „Навигација турбулентним светом: енергија, клима и безбедност“. Приметна разлика у односу на прошлогодишњу формулацију је удаљавање од фокуса на иновације ка безбедносним питањима.
Обраћање Јенса Столтенберга на Минхенској безбедносној конференцији - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СВЕТ
Председник Минхенске конференције закључио: Запад има више стрпљења од Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала