Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шолц о дијалогу Београда и Приштине: Процес у скорије време може да буде успешно приведен крају

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да види велику спремност да се нормализују односи између бивших ратних непријатеља Србије и тзв. Косова, пренео је Ројтерс.
Шолц је, после састанка са албанским премијером Едијем Рамом у Берлину, на питање у вези са дијалогом Београда и Приштине, рекао да очекује конструктивне резултате из оквирног споразума, уз посредовање ЕУ.
На питање колико ће дуго ЕУ чекати на споразум и шта ако једна страна не буде желела да потпише немачко-француски предлог, канцелар је рекао да се ради о далекосежном и уравнотеженом предлогу, који су Немачка и Француска скицирале, а подржале Италија и САД, и који се нашао у закључцима ЕУ.
"Полазим од тога да процес у скорије време може да буде успешно приведен крају. Мислим да је направљен велики напредак у дијалогу. Када се погледају изјаве Аљбина Куртија и Александра Вучића, уочљив је напредак. Наш предлог је план који треба применити и мој утисак је да сада постоји спремност да се спроведе и оно што се до скоро чинило немогућим", нагласио је Шолц.
Како је оценио, то би било добро за развој Србије и тзв. Косова.
Рама је поручио да Албанија снажно подржава европски план за тзв. Косово и Србију.
"Ради се о веома садржајном и реалистичном плану који доноси дуго очекивану и потребну нормализацију односа и обе стране би требало озбиљно да му приступе“, рекао је Рама.
Он је истакао да је брза интеграција свих земаља Западног Балкана у Европску унију од стратешког значаја за његову владу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала