- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јесмо ли вечни? Нова студија о тамној енергији мења све што је до сада познато

CC0 / Pixabay / Пренос енергије из свемира, илустрација
Пренос енергије из свемира, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Научници имају нов поглед на теорију великог сажимања након којег настаје нови велики прасак и почиње да постоји нови свемир. Према најновијој студији, тамна енергија која утиче на убрзано ширење свемира, може повремено да се “укључи и искључи”, што резултира или ширењем или смањењем свемира што доводи до цикличних стварања и уништавања универзума.
Тамна енергија је хипотетичка сила или енергија која изазива убрзано ширење свемира. За разлику од тамне материје која је присутна у видљивом свемиру и има утицај на силу гравитације која утиче на кретање звезда и галаксија, тамна енергија није видљива и не реагује на електромагнетско зрачење или силе гравитације на начин на који то чини материја.
Постојање тамне енергије појавило се као хипотеза након запажања која указују на то да се свемир убрзано шири, што је супротно очекиваном успоравању ширења због међуделовања гравитације између свих тела у свемиру.
Једно од могућих објашњења за тај феномен је присутност тамне енергије која делује као негативна сила гравитација. Међутим, иако се сматра да тамна енергија чини око 70 одсто укупне масе и енергије у свемиру, њена природа и састав још нису довољно познати па се настављају истраживања која би могла да открије више о тој мистериозној сили.
Стручњаци напомињу да би тамна енергија могла бити кључ за разумевање цикличког свемира који се увек изнова скупља и шири.
У новој студији, физичари Моли Буркмар и Марко Бруни дали су нов поглед на теорију великог сажимања након којег настаје нови велики прасак и почиње да постоји нови свемир.
Идеја о цикличком свемиру није нова, али оно што је ново, је начин на који су ти физичари приступили проблему.
Научници верује да се мистериозни облик енергије, за који се сматра да је изрок сталног и убрзаног ширења свемира, може повремено “укључити и искључити”, што резултира или ширењем или смањењем свемира.
Ако је свемир прошао кроз бесконачан низ “одскока”, тада би тамна енергија могла да покрене ширење до одређене тачке, након чега би се зауставило и почело да скупља.
Након што се довољно смањи, покренуће се још један велики прасак, и тако се процес понавља.
Ако је то тачно, то би значило да можда једноставно живимо у једном циклусу свемира и да ће се он, као и све у њему, стварати и уништавати изнова и изнова, односно вечно, преноси портал Дневно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала