- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Очекује се важна одлука: И Фејсбук и Инстаграм би могли да се угасе у Европи

CC0 / / Пренос података – илустрација
Пренос података – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Ирски шеф за приватност Хелен Диxон, која води Повереништво за заштиту података (ДПЦ) , рекла је за Политико да ће то тело "врло вероватно коначно пресудити последњем легалном алату *Фејсбука за слање личних података у САД" пре него што Европска унија и Сједињене Државе успеју да договоре нови споразум о преносу података.
ДПЦ је у јулу објавио нацрт одлуке о суспензији овог правног инструмента за пребацивање података. Тај нацрт сада чека одобрење других регулатора приватности у Европи и требао би бити довршен до средине маја.
Очекује се да ће због тога амерички технолошки гигант Мета (Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке), који је власник Фејсбука, остати без алата који му омогућава да легално пребацује личне податке попут породичних фотографија и геолокацијских података у Америку, који су потребни за функционисање Фејсбука.

Мета најавила да би то могло значити гашење Фејсбука и Инстрагама

Из Мете су раније рекли да би таква одлука могла да значи крај њених услуга у Европи, укључујући и Инстаграм.
"Ако Европска комисија не усвоји никакву одлуку о примерености и не будемо се могли и даље ослањати на стандардне уговорне клаузуле или на друге алтернативне начине преноса података из Европске уније у Сједињене Државе, вероватно у Европи нећемо моћи да понудимо низ наших најзначајнијих производа и услуга, укључујући Фејсбук и Инстаграм.

Одлука до 14. априла

Мрежа националних тела за заштиту података ЕУ - Европски одбор за заштиту података треба да до 14. априла одлучи хоће ли да потврди претходну ирску одлуку о обустави правни алат који углавном користе компаније, укључујући Мету за пренос личних података у САД, изван стандардне уговорне клаузуле.
Главни европски регулатор за Мету и друге велике технолошке компаније са седиштем у Ирској тада ће имати још месец дана да донесе коначну одлуку.
У међувремену, Европска комисија намерава да финализује потпуно нови споразум о подацима с САД-ом прије маја, након што је Суд правде ЕУ поништио два претходна споразума с Америком због страхова од надзора података, пише Политико.

Шеф ирског Повереништва за приватност: Нећемо одустати

Шефица кључног ирског тела за приватност Хелен Диxон рекла је да не планирају да одустану од спровођења закона ЕУ о заштити података и приватности.
"Наставићемо са спровођењем мера које смо зацртали", рекла је у интервјуу.
Она је навела да је неизвесно може ли у овим околностима Мета добити одгођење одлуке ако Ирска наметне такву одлуку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала