Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина поновила који је услов за формирање ЗСО: „То се неће догодити, јер Србија неће прихватити“

© Armend NIMANIПарламент тзв. Косова
Парламент тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Председник Скупштине привремених институција у Приштини изјавио је да Заједницу српских општина треба формирати након што Србија де факто призна независност тзв. Косова кроз европски предлог, преноси Демокрација.
Коњуфца сматра да САД инсистирају на формирању Заједнице српских општина како би убедиле Србију да потпише споразум.
„Оно што је за Косово дозвољено, може бити само нека апстрактна штета. Дакле, ми покушавамо да Косово, кроз обећање и упутство Уставног суда, добије де факто признање. То се неће догодити јер Србија неће прихватити“, изјавио је Коњуфца.
Према његовим речима, тзв. Косово западним силама покушава да представи три принципа на којима је дошло до закључка да је формирање ЗСО онакве какву Србија тражи немогуће.
„Не покушавамо да избегнемо ЗСО, трудимо се да покажемо да то удружење има две димензије, прва је из 2013. године, а друга је садржај. После 2013. године Уставни суд је све ово одбацио, прво етничко, друго да је носилац јавне власти, треће да је трећестепена власт. Објаснићемо ова три принципа и позиционирати Косово у та три принципа да покажемо међународној заједници да је оно што Србија тражи немогуће“, рекао је он.
Коњуфца је навео да би Србија могла да формира „форум српских општина“, како би се бавила проблемима српске заједнице на Косову и Метохији, пренео је Косово онлајн.
Званичници из Приштине више пута до сада су понављали да је услов за формирање ЗСО признање независности Косова.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
СРБИЈА
Курти открио зашто је прихватио француско-немачки предлог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала