Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европска комесарка идуће недеље у Србији, обићи ће и границу са Мађарском

© Sputnik / Лола ЂорђевићГранични прелаз
Гранични прелаз - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Комесарка за унутрашња питања Илва Јохансон најавила је да ће идуће недеље посетити Србију и да ће пре свега обићи мађарско-српску границу где је распоређена полиција ЕУ Фронтекс.
Јохансон је рекла да је распоређивање Фронтекса део превенције против нелегалних улазака миграната преко западно-балканске руте.
“На тој рути број улазака је смањен за 44 одсто откако смо почели заједничку акцију са трећим земљама на западно-балканској рути”, изјавила је она након састанка министара за правосуђе и унутрашње послове ЕУ у Бриселу.
Према њеним речима, 99 одсто свих миграната који долазе у ЕУ долазе легално.
Додаје да је током прошле године у земљама ЕУ издато 3 милиона дозвола за боравак, а 700.000 миграната је добило државлајнство у земљама ЕУ.
Напомиње да је, међутим, прошле године било и 330.000 нерегуларних улазака, што је "значајан пораст".
"Прошле године смо имали миллион захтева за азил, а постоји и веома високо секундарно кретање између држава чланица. Од свих захтева за азил, 20 одсто долази од људи из земаља које имају безвизни режим са землама ЕУ", рекла је Јохансон и нагласила да 200.000 грађана из трећих земаља које имају безвизни режим долазе у ЕУ и траже азил.
То је, како је рекла, "злоупотреба система" због чега је шведско председништво ЕУ визну политку ствавило на агенду за ову годину.
“Заиста је крање време да почне дискусија о овој теми. Ја сам спремна да почнем рад на стварању механизма за суспензију визне либерализације”, нвела је Јохансон.
Шведска министарка за миграције Марија Малмер Стенегард је најавила да ЕУ почиње да ради на механизму за суспензију визне либерализације и да су министри данас отворили тему за ревизију визне политике Уније.
“ЕУ не сме затвара очи пред чињеницом да одлуке за укидање виза понекад носе тешке проблеме, посебно тамо где законодавство не дозвољава да се преузму одговарајуће мере", поручила је она.
Рекла је да је данас било речи о критеријима за укидање виза као и за процедуре за суспензију визне либерализације у случају када то може да донесе озбиљне последице.
"Закључила сам да постоји пуна подршка код земаља чланица за ревидирање механизма за суспензију визне либерализације”, изјавила је министарка додајући да ЕУ мора да буде сложна у решавању злоупотребе визне либерализације”, изјавила је министарка.
Високе званичнице нису навеле које земље злоупотребљавају визну либерализацију, али су рекле да су дале задатак Европској комисији да изради предлог за увођење механизам суспензије визне либерализације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала