Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак у Приштини открио циљ посета КиМ и Београду: „У супротном, споразум неће бити обавезујући“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак  - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Представник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је после састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да стране у дијалогу морају да се договоре о имплементационом анексу, иначе такзвани европски план неће бити обавезујући, преносе приштински медији.
Он је рекао да је са Куртијем имао конструктиван и веома важан разговор о томе како Приштина види питање имплементације европског плана.
Лајчак је навео да је састанак испунио његова очекивања у вези са овим аспектом и да он сада добро разуме каква су очекивања Приштина.
„Морамо да се договоримо о спровођењу. У супротном, споразум неће бити обавезујући. Имали смо конструктиван и веома важан разговор са Куртијем. Састао сам се и са председницом Вјосом Османи. Главна сврха овог састанка је да стекнем увид у то како Косово види имплементацију. Овај састанак је испунио моја очекивања у овом контексту”, рекао је Лајчак.
Он је најавио да ће са истим циљем посетити и Београд.
Лајчак је рекао и да је последњи састанак у Бриселу био успешан и да су се Аљбин Курти и Александар Вучић сагласили да нема потребе да се више разговара о садржају европског плана.
"Текст је већ јаван и сви знају шта садржи. Морамо да се договоримо како да га спроведемо, да знамо који су кораци, редослед и временски оквири. У супротном, то ће бити само политички договор, а не формални“, рекао је он.
Лајчак се током првог дана дводневне посете Приштини састао и са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи која је казала да анекс споразума треба да буде у духу принципа усвојених у такозваној Скупштини Косова, што би, према њеним речима, "значило очување суверенитета и територијалног интегритета" наводне косовске независности.
Он се првог дана посете Приштини састао и са првим потпредседником такозване косовске владе Бесником Бисљимијем, али и амбасадорима земаља Квинте.
За петак су заказани састанци са представницима опозиције у Приштини.
Анкета
Да ли би Србија требало да прихвати западни план за Косово?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала