- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Кијев блокирао договор о зони безбедности Запорошке нуклеарке, Гутереш пристрасан

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Били смо близу договора о зони безбедности Запорошке нуклеарне електране, али га је Кијев блокирао, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
Он је навео да је током недавне посете Кијеву генерални секретар УН Антонио Гутереш из неког разлога повезао питање продужења прехрамбеног споразума са потребом, како је рекао, демилитаризације Запорошке нуклеарне електране.

„Нико, осим Украјине, није говорио о некој врсти демилитаризације. Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси већ неколико месеци промовише договор да се Запорошка нуклеарка прогласи зоном нуклеарне безбедности. Активно смо сарађивали са генералним директором ИАЕА. Договор је био близу, били смо спремни да га подржимо, али га је Кијев блокирао. А он управо промовише предуслове за ратне заробљенике и демилитаризацију Запорошке нуклеарке“, рекао је Лавров.

Министар иностраних послова Русије је закључио да му је жао што је генерални секретар УН стао на украјинску страну, иако би главно административно лице у Уједињеним нацијама, као међународни званичник, према повељи УН, требало да има неутралан став.
Запорошка атомска централа под контролом руске војске - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2023
Специјална операција у Украјини
ИАЕА о Запорошкој нуклеарки: По хитном поступку створити зону безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала