Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Почео процес организовања ванредних избора на северу КиМ; Српска листа: Нећемо учествовати

© Sputnik / Дејан СимићКружни ток око споменика кнезу Лазару уобичајено прометан у ово доба дана
Кружни ток око споменика кнезу Лазару уобичајено прометан у ово доба дана - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Централна изборна комисија у Приштини званично је започела процес за организовање ванредних избора за градоначелника у четири општине на северу Косова и Метохије — Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток и ванредних избора за две скупштине општине — Звечан и Лепосавић. Српска листа је поручила да неће учествовати на изборима.
Портпарол приштинског ЦИК-а Ваљмир Ељези је рекао да је Комисија одредила све рокове за активности везане за организацију избора, заказаних за 23. април, наводи „Љајми“.
„Све ове активности односе се на период од 45 дана, од данас до дана избора“, казао је Ељези.
Према његовим речима, за ЦИК ће важити претходни процес овере кандидата за учешће у изборном процесу који је првобитно био планиран почетком за децембар прошле године. Политичке странке морају да потврде сертификоване кандидате.
Такође, за ЦИК процес сертификације није завршен, јер ће Комисија омогућити кандидатуру за учешће на изборима и оним политичким субјектима који се у то време нису пријавили, додао је Ељези.
У последња два месеца прошле године ЦИК је оверио 11 кандидата за учешће на изборима за градоначелника у било којој од четири општине и 63 кандидата за учешће на изборима за две скупштине општине.
Политички субјекти ће моћи од 9. до 13. марта да потврде кандидате оверене у новембру и децембру прошле године.
„Поред потврђивања оверених кандидатура, ЦИК ће прихватити и нове пријаве политичких партија, независних кандидата и грађанских иницијатива или коалиција. То се може урадити у периоду од 10 дана, од 9. до 18, марта“, навео је Ељези.
Одлуком ЦИК-а ова институција ће до 24. марта одлучивати о одобравању односно одбијању овере политичких субјеката и кандидата, док је планирано да изборна кампања траје 18 дана, од 4. до 21. априла, пренео је „Косово онлајн“.

Српска листа: Нећемо учествовати, наши захтеви нису испуњени

Српска листа је саопштила да неће учествовати на ванредним изборима у општинама на северу Косова и Метохије, јер нису испуњени захтеви због којих су напустили приштинске институције.
У саопштењу се наводи да је Централна изборна комисија Српској листи упутила обавештење да је од 9. до 18. марта рок за пријаву партија за учешће на ванредним изборима у општинама на северу Косова и Метохије.
„Са тим у вези користимо прилику да обавестимо наше грађане да наша политичка партија неће учествовати на изборима, јер нису испуњени захтеви због којих смо напустили косовске институције, нити ћемо учествовати на било којим изборима док наши легитимни захтеви не буду испуњени“, поручили су из Српске листе.
Српска листа је оценила да је овим више него јасно да Приштина и њена Централна изборна комисија настоје да без уважавања легитимних интереса српског народа, мимо воље грађана једнострано организују изборе на северу Косова и Метохије.
Приштинска влада расписала је изборе на северу Косова и Метохије након повлачења Срба из институција услед протеста због одлука у вези са регистарским таблицама и хапшења Срба.
Анкета
Да ли ће Приштина формирати ЗСО?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала