Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нема капитулације: Вучић открио пет кључних тачака о косовском питању

© Sputnik / Лола ЂорђевићПреседник Србије Александар Вучић
Преседник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изнео је пет кључних тачака о питању Косова и Метохије, истичићи да му не пада на памет да потпише капитулацију Србије.
Вучић је најпре говорећи о посети представника Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Мирослава Лајчака Приштини, рекао да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је то лако, говори данашња одлука о укидању визног режима ЕУ за грађане тзв. Косова.

"Мирослав Лајчак је био у Приштини и по ономе што може да се види из изјава, тамо тешко да је неки напредак направио. То је питање интерпретација, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је то лако, говори данашња одлука о укидању визног режима ЕУ за грађане тзв. Косова. Тренутак у ком се то дешава говори да нису спремни да изврше притисак на Куртија, већ га охрабрују да не испуњава обавезе", рекао је Вучић.

Он је додао да Лајчак у понедељак стиже у Београд и ту је до среде.
"Видећете један састанак од 30 минута, али ћу два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав такав пут у напретку за нормализацију", казао је председник Србије за Хепи телевизију.
Вучић је потом изнео пет тачака у вези са тренутном ситуацијом око Косова и Метохије:
„Под 1, људи морају да разумеју да се налазимо у тренутку који је вероватно најтежи, немамо ни 10 метара простора којим бисмо прошли а да око нас није НАТО. Не можемо да довучемо ни војну опрему коју платимо, да не причам нешто друго.
Под 2, у ситуацији када бесни сукоб у Украјини, нико не жели да разуме посебне потребе, прилике и околности са којима се Србија суочава, као и оно што се дешавало 1999.
Под 3, ми Срби волимо да се правимо неретко да се ништа није десило 1999, 2004, 2008... и да је за нас све исто. Нажалост, десило се много тога веома тешког.
Под 4, нико из државног руководства Србије, ни ја, нити било ко други, није писао било какав план, писали су га западни моћници из Немачке и Француске, а Америка их је подржала.
Под 5, грађанима Србије могу да кажем, пошто су људи забринути, има много шумова и неистина, не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије. Нико не треба да ми говори какав је план, јер ја то знам најбоље од свих, учествовао сам у 300 преговора, знам сваки детаљ, сваку ситницу. Не мора нико да ми објашњава да је план лош, ја сам га донео у Скупштину и рекао колико је лош. Али морамо да разумемо околности и останемо у разговорима. Неће бити капитулације и предаје, као што сам рекао и у Скупштини. Србија се неће сагласити и неће ћутати по питању уласка тзв. Косова у УН. Испуните ЗСО, јер је то стара обавеза, а ја кажем да неће испунити, ми смо спремни да разговарамо и учинимо бројне компромисе који ће допринети нормализацији. Србија се понаша као одговоран и озбиљан чинилац".
Председник Србије је нагласио да Србија неће пристати на улазак Косова у УН.
"Курти ће свој спас видети само у нападима на Србе и даљим провокацијама, као што ће наставити са причом да не може ЗСО без признања. Али баш га брига, добио је безвизни режим, улаз у Савет Европе... Још ће да нам кажу, гласајте за то. Да ли стварно верујете да ће било која чланица СБ УН рећи не уласку Косова у УН, ако се Србија сагласи. Неће то да кажу ни Русија ни Кина, јер ће да прате Србију. Али Србија неће на то пристати", казао је Вучић.
Руска и српска застава - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
СРБИЈА
Вучић: Србија заузела став да не уводи санкције Русији, својом руком сам га написао
Динари – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Вучић најавио: Још једно велико повећање пензија пре краја године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала