- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић ће покушати да формира владу Црне Горе, за сада има подршку 37 посланика, Америка забринута

© Sputnik / Бобан НововићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Мандатар Миодраг Лекић одлучио је да обнови преговоре о формирању црногорске владе, а коалицији „Црно на бијело“, чија му подршка недостаје у парламенту, понудио је да буду дио његовог кабинета или да подрже мањинску владу.
Лекић је, у интервјуу агенцији МИНА, рекао да је одлуку да обнови преговоре о формирању владе донио након што га је премијер Дритан Абазовић обавијестио да не може да обезбиједи подршку 41 посланика за формирање владе на чијем би челу он био.
Лекић је казао да ће покушати да састави Владу до 16. марта, када истиче задњи рок, да за сада има подршку 37 посланика парламентарне већине, и да му недостају четири гласа представника коалиције Црно на Бијело.
Он је рекао да је, коалицији Црно на бијело, односно Грађанском покрету (ГП) УРА и Цивису, понудио да буду дио његовог кабинета на функцијама које су раније договаране.
“Друга варијанта је да подрже мањинску владу. Они су били у двије мањинске владе – 42. и 43. На њима је да одлуче и преузму одговорност”, поручио је Лекић.
Он је казао да би у Влади били и представници Демократског фронта (ДФ).
Упитан ли у ГП УРА и Цивису проблематизују евентуално учешће ДФ-а у безбједносном сектору, Лекић је одговорио да је ситуација око тог сектора драматизована и правдана спољним утицајима.
“Док сам ово координирао, нико се није мијешао, ни спољни ни унутрашњи фактори, мимо игре које препознаје Устав. Из ДФ-а нијесу ни заинтересовани да буду у безбједносном сектору”, казао је Лекић.
Он је рекао да је ово покушај да се формира влада са ДФ-ом који, како је Лекић рекао, има резултате на изборима.
“Имају чак и веће резултате него три министарска мјеста. Не видим да је ДФ проблем, они би учествовали у влади са три или четири министра”, саопштио је Лекић.
Он је рекао да је, на почетку преговора прије три мјесеца, направио структуру владе од странака које би партиципирале.
“Не видим, ако дођемо до већине од 41 посланика, да ће бити проблем персонално именовање министара, јер смо структуру још раније договорили”, казао је Лекић.
На питање да ли је у реду да се Влада формира на основу Закона о предсједнику, који би требало да се нађе пред Уставним судом, Лекић је одговорио да то рјешење “могуће није иделно, али је легитимно”.
“Када је настала контроверза око закона, ми смо предлагали, као парламентарна већина, да гласамо судије Уставног суда и да ћемо сачекати да се одреде према том акту. Нијесмо успјели, опозиција није гласала судије”, саопштио је Лекић.
Он је рекао да је закон важећи и да омогућава предсједнику да распусти парламент ако се не реализује влада идуће недјеље.
“То је замршена ситуација. Неко би реко да је неозбиљна. Има, сигуран сам, бољих поступака, али ово је мање лоше у односу на вријеме стабилократије када је са врха пирамиде у клијентелистичким саставима одређиван мандатар, за којег смо сигурно знали да ће бити изабран и да ће четири године бити на челу Владе”, сматра Лекић.

Америка забринута због настојања Лекића да формира владу

Сједињене Америчке Државе (САД) забринуте су због настојања да се формира нова влада у Црној Гори, реконструише она која је изгубила мандат или скрати мандат парламенту на основу измијењеног Закона о предсједнику, саопштили су из америчке амбасаде у Подгорици.
Из Амбасаде САД су истакли да добра јавна политика не треба да се заснива на уставно сумњивом основу.
„САД су веома забринуте због било каквих настојања да се формира нова влада у Црној Гори, реконструише влада која је изгубила мандат или скрати мандат парламенту на основу измијењеног Закона о предсједнику“, наводи се у објави Амбасаде на Твитеру.
Из Амбасаде САД су поручили да су пријевремени парламентарни избори потребни да би се чуле јасне жеље црногорског народа, ријешио тренутни политички ћорсокак и осигурао легитимитет будуће владе.
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2023
РЕГИОН
У сјенци предсједничких избора: Хоће ли бити формирана нова влада Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала