- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Има ли већег цинизма, лицемерја и покварености од последњих тврдњи Амбасаде САД у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да се амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи понаша као председник политичке партије и меша се у унутрашња питања у БиХ. Додик се запитао има ли већег цинизма и лицемерја и покварености америчке него тврдити да они могу да користе неки закон, а да другима не дају да доносе исти такав закон.
„Марфи иначе припада оној генерацији која је васпитана на америчком насиљу које је овде владало након грађанског рата у БиХ“, рекао је Додик, коментаришући саопштење Амбасаде САД у БиХ у којем су најављено усвајање закона о НВО и уврштавања клевете и увреде у Кривични закон Републике Српске назвали недемократским.
Додик је поручио да се закони које Република Српска намерава да усвоји не тичу САД, већ, како је навео, третирају само обавезу да онај ко прими међународна страна средства, а регистрован је по Закону о удружењима и организацијама Републике Српске, мора то да пријави Министарству правде.
Додик је рекао да САД има исти такав закон из 1938. године, који је у међувремену мењан, да би последњим изменама била дефинисана затворска казна за оне који злоупотребљавају средства.
„Код нас то није случај. Али очигледно да они коментаришу свој закон када кажу да је у Републици Српској тако нешто предвиђено. Дакле, очигледно да задржавају потребу да само нешто намећу. Тај исти закон смо ми предложили 2018. године и то није прошло. Русија је донела такав закон две године након наше иницијативе и они сад тврде како ми преписујемо наводно руски закон“, рекао је Додик.
Додао је да ће закон о НВО који Република Српска намерава да усвоји бити идентичан америчком, упитавши као Американци могу имати такав закон, а остали не.
„Зар има већег цинизма и лицемерја и покварености америчке него тврдити да они користе тај закон и да није препорука да користе друге владе. Они могу, а ми не бисмо требали, јел тако? Зна се да су њихове многе НВО финансирале овде и политичке процесе и да то никада није било евидентирано, зна се да је потребно да се то уради и ми само желимо да то учинимо као у другим праксама. Њихова саопштења неће то спречити“, поручио је Додик, преноси РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала