- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Апсурдни потез: Гренд слем шампионка кажњена јер је играла са Русима

© AFP 2023 / BEN STANSALLЛетонска тенисерка Јелена Остапенко током дуела са Ајлом Томљановић на Вимблдону
Летонска тенисерка Јелена Остапенко током дуела са Ајлом Томљановић на Вимблдону - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Олимпијски комитет Летоније донео је скандалозну одлуку да ускрати финансирање своје најбоље тенисерке Јелена Остапенко јер је учествовала на турнирима на којима је било дозвољено учешће руским и белоруским играчима.
Пред свој меч на Мастерсу у Индијан Велсу Јелена Остапенко чула је поражавајућу вест која стиже из њене државе. Гренд слем шампионка кажњена је од стране Летоније тиме што ће јој бити одуето 1.700 евра.
Разлог који је Летонци наводе је учешће на турнирима на којима дозволу за долазак имају Руси и Белоруси, што је потпуно апсурдно јер је њима забрањено да играју само на Вимблдону што ће се такође променити.
Остапенко је са само 20 година подигла трофеј Ролан Гароса, била је пета тенисерка света, а у Летонији је далеко најуспешнија тенисерка због чега је ова вест дочекана са неверицом од Јелениних навијача.
Руске тенисерке и тенисери присутни су готово на сваком турниру уз неутрална обележја, али је скоро немогуће избећи бар једног током турнира поготово у женском тенису.
Само у првих 20 на свету налази се шест руских и белоруских имена, док их је у првих сто чак 13.
Исте мере, односно прекид финансирања примењен је и на тенисерке Данијелу Висману и Дарију Семенстају, као и на бициклисте Тома Скуншеа и Криста Ниландса.
Питање је покренуто у фебруару, када је Анда Чакша министарка просвете Летоније рекла да држава не треба да пружа помоћ спортистима који себи дозвољавају да учествују на истим турнирима као Руси и Белоруси.
Касније је закључен споразум између Министарства и НОК Летоније о прекиду финансирања. Истовремено, документом је посебно било предвиђено да се додела средстава прекида без обзира на статус конкурса и одлуке међународних федерација.
Филип Крајиновић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
СПОРТ
Филип потпуно разочарао – с „кромпиром“ иде из Калифорније!
Новак Ђоковић и Томи Хас - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
СПОРТ
Не могу да прежале недолазак Ђоковића: „Америка – једина земља са ограничењима“
Олга Даниловић - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2023
СПОРТ
Олга „потонула“ на великој сцени, али има и разлог за задовољство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала