- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кијев: Монаси УПЦ морају да напусте Кијевско-печерску лавру до 29. марта; РПЦ: Врхунац безакоња

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Монаси канонске Украјинске православне цркве морају да напусте здање Кијевско-печерске лавре до 29. марта, наводи се у обавештењу в.д. директора лавре Александра Рудника објављеном на сајту. Председник Синодалног информационо-просветног одељења УПЦ Владика Климент поручио је да УПЦ не може да испоштује поменуту одлуку Кијева, јер је незаконита.

„Узимајући у обзир закључке Међувладине радне групе и писмо Министарства културе Украјине …. Лавра обавештава о раскидању уговора почев од 29. марта. У циљу спровођења процедуре примопредаје државне имовине манастиру неопходно је да објекти буду ослобођени“, наводи се на сајту.

Подсетимо, Међувладина радна група је утврдила да је манастир прекршио услове уговора о коришћењу државне имовине, мада детаљи нису наведени.
Овим поводом огласила се портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, упитавши да ли Вашингтон то види.

„Да ли је Стејт департмент у току? Обично одговарајуће одељење америчко Министарства живо реагује на чињенице о верским прогонима. Овог пута неће им проћи да ‘не виде’ прогон Украјинске православне цркве“, написала је она на Телеграму.

УПЦ подвргнута јаком притиску

Шеф Синодалног одељења за односе цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда сматра да је захтев монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте здање Кијевско-печерске лавре врхунац безакоња и заувек ће бити уписан у историју антицрквених прогона.
Према његовим речима, УПЦ је последњих година подвргнута притиску који се константно појачавао. Он истиче да су Учестали су случајеви заплене, паљења и скрнављења цркава, напада на свештенослужитеље, било је много претњи.

„Руска православна црква је молитвом и срцем са онима које протерују из велике светиње“, додао је он.

Од средине новембра 2022. године Служба безбедности Украјине врши претресе у црквама УПЦ и епархијама широм земље. Неколико архијереја оптужено је за велеиздају, субверзивне делатности и „ширење пропагандних теза међу парохијанима“. Зеленски је 1. децембра 2022. године ставио на снагу одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, чији је циљ, у суштини, забрана УПЦ. Указом је, конкретно, наложено да се парламенту поднесе предлог закона о забрани верских организација „повезаних са центрима утицаја у Русији“ и да се обезбеди да се Повеља УПЦ испита на присуство црквено-канонске везе са московском патријаршијом.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руски патријарх: Ускоро ће доћи крај расколницима и кијевској власти
Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
РУСИЈА
Зашто је Кијевско-печерска лавра важна за цело православље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала