- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Он је Одинов човек“: Пронађен најстарији натпис о нордијском богу

© AP Photo / Arnold Mikkelsen/The National Museum of DenmarkOткривен рунски запис о богу Одину из 5. века
Oткривен рунски запис о богу Одину из 5. века - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Скандинавски научници објавили су да су идентификовали најстарији познати натпис који се односи на нордијског бога Одина, на делу златног диска пронађеног 2020. године у западном делу Данске.
Рунолог Националног музеја у Копенхагену Лизбет Имер истакла је да натпис представља чврст доказ да су се људи још у 5. веку клањали божанству Одину, или најмање 150 година раније него што се до сада сматрало, пренео је АП.
Агенција наводи да је на златном диску, односно врсти танког, украсног привеска, стоји натпис: „Он је Одинов човек“, што се вероватно односи на непознатог краља или господара.
„То је један од најбоље изведених рунских натписа које сам икада видела“, рекла је Имерова.
У богатој ризници, пронађеној у селу Винделев, налазило се око килограм златних артефаката, укључујући велике медаљоне величине тањира и римске новчиће од којих је направљен накит.
Специјалиста за древне језике Кристер Васхус је поводом открића новог рунског записа рекао:
„Када се појаве натписи ове дужине, то је само по себи невероватно. Они нам дају прилично занимљиве информације о религији и друштву у прошлости“.
Руне су симболи које су рана племена са севера Европе користила за комуникацију у писаном облику, док је Один био једно од врховних божанстава у нордијској митологији и често је повезиван са ратом, као и поезијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала