- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Папа Фрања: У сукоб у Украјини умешани „империјални интереси“ различитих земаља – не само Русије

© AP Photo / Domenico StinellisПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања изјавио је да су у сукобу у Украјини умешани „империјални интереси“ различитих земаља, те да је тај конфликт део светског рата који је одавно почео.
„За нешто више од сто година догодила су се три светска рата: од 1914. до 1918. године, од 1939. до 1945. године и овај, који је светски рат. Он је почињао у деловима и сада нико не може да каже да ово није светски рат. У њега су увучене све велике силе. Бојно поље је Украјина. Тамо се сви боре“, рекао је папа Фрања у интервјуу за швајцарску телевизију „Рси“ чије су делове објавили италијански медији.
По речима папе, тамо су умешани империјални интереси „не само руске империје, него и империја са друге стране“. Притом је додао да управо империјални интереси потискују у други план интересе народа.

Путин – просвећен човек

Током интервјуа папа Фрања поново се подсетио како је дан након почетка специјалне војне операције у Украјини посетио амбасаду Русије у Ватикану како би исказао своју спремност да отпутује у Москву на преговоре.
С тим у вези, папа је потврдио да је спреман да се састане са председником Русије Владимиром Путином кога је окарактерисао као „просвећеног човека“.
„Путин зна да стојим на располагању. Са њим бих разговарао исто тако отворено као што говорим у јавности. Он је просвећен човек“, оценио је поглавар Римокатоличке цркве.
Говорећи о другим сукобима који га брину, папа је споменуо конфликте у Јемену и Сирији, а такође је подсетио на судбину „јадних Рохиња“ у Мјанмару.
„Ратови наносе бол. У њима нема Божјег духа. Не верујем у свете ратове“, закључио је папа Фрања.
Раније је папа позивао да се оконча сукоб у Украјини и да се покрену мировни преговори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала