- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије уручио Гарди Војске Србије иконе из манастира Ковиљ /видео, фото/

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Републике СрбијеПатријарх Порфирије уручио иконе из манастира Ковиљ Гарди Војске Србије
Патријарх Порфирије уручио иконе из манастира Ковиљ Гарди Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Патријарх Порфирије уручио је Гарди Војске Србије иконе Светог Ђорђа и Светог деспота Стефана, израђене у манастиру Ковиљ, које су од данас део богослужбеног простора Гарде.
Свечаном уручивању икона присуствовали су и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Министар Вучевић рекао је да је данас значајан дан за све припаднике Гарде, за Војску Србије и Министарство одбране.
„Заједно са начелником Генералштаба, командантом Гарде и припадницима Гарде привилеговани смо да данас примимо два поклона од монаштва, односно братства манастира Ковиљ - иконе Светог Георгија и Светог деспота Стефана. Много симболике, везе и снажне поруке онога што нам је насушно потребно, посебно у данашње време, а то је јединство државе и цркве, народа, јединство војске и цркве“, нагласио је министар одбране.
Он је рекао да је у данашњим разговорима са патријархом истакнуто да ће Министарство одбране, Генералштаб Војске Србије и Српска православна црква посебно обележити 10 година од повратка верске службе у касарне и војне објекте.
„Мислимо да је то јединство природан ток и оно што је неприродним путем било прекинуто пре неколико деценија данас добија оне обрисе како треба да буде и што произилази из карактера и бића нашег народа и наше државе, наше цркве и наше војске. Две институције, уз председника, са највећом подршком у народу увек су црква и војска и када су заједно онда смо непобедиви и несаломиви, пре свега духом и вером, али и храброшћу и одлучношћу“, поручио је министар Вучевић и додао да су са патријархом разговарали и о осталим темама које се тичу положаја и бољих услова за војне свештенике и боље организације црквених обреда у војним објектима.
Патријарх српски Порфирије истакао је да сарадња са Војском Србије постоји још од 2001. године када је успостављена свештеничка служба у војсци.
„Ја сам данас емотивно ганут, јер се налазим у просторима Војске Србије који су мени блиски и домаћи, јер је Свети синод наше цркве 2001. године благословио да ја ступим у сарадњу са Војском Србије, а у вези са успостављањем свештеничке службе, њено враћање на место које јој припада“, истакао је патријарх.
Он је додао да нема ништа природније него да свештеници буду уз свој народ.
„Ако је игде потребна духовна подршка, духовна оријентација и духовна утеха међу људима онда је то засигурно потребно у војсци. Зато сам и емотивно ганут, јер сам све до 2014. године од првог тренутка 2001. године, прошао све фазе сарадње између војске и цркве“, рекао је патријарх Порфирије.
Патријарх српски нагласио је да је примарни задатак цркве да будемо јединствени.
„Ми, свако у оквиру свога послушања, радимо један те исти посао, а то је оно што је примарни задатак цркве - да будемо јединствени, да будемо једно, искључиво и само у добру и у врлини. Да никада не дозволимо себи, без обзира којим се послом бавимо, да нас обједињује нешто што је супротно Јеванђељу Христовом“, рекао је патријарх српски Порфирије.
Командант Гарде, бригадни генерал Никола Дејановић, захвалио је у име свих припадника Гарде на дарованим иконама, истичући да их са захвалношћу прихватају као заоставштину за све генерације будућих гардиста и за све који су се заветовали и посветили своје животе за служење и за одбрану наше једине отаџбине Републике Србије.
Реч је о првој посети патријарха Порфирија Гарди Војске Србије, која је била прилика да припадиници Гарде патријарху српском представе специфичности богослужбеног простора Гарде, а патријарх је обишао и спомен собу Гарде Војске Србије, где се уписао у спомен књигу, саопштило је Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала