- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Постигнут нови споразум о мигрантима: Велика Британија даје Француској више од пола милиона долара

© AP Photo / Christophe EnaМигранти у Француској
Мигранти у Француској - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Велика Британија ће исплатити Француској око 480 милиона фунти (577 милиона долара) за период од три године, за финансирање појачаних патрола, дронова, као и изградњу прихватног центра на француском тлу, с циљем да се спречи илегална миграција у малим чамцима преко Ламанша, преноси Ројтерс.
Председник Француске Емануел Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре са британским премијером Ришијем Сунаком истакао да су односи две земље били затегнути иступањем Британије из Европске уније, док је Сунак поручио да је дошло време за грађење нових веза.
„Искрено говорећи, однос наше две земље последњих година био је суочен са одређеним изазовима. Данас смо отпочели сарадњу на нивоу без преседана“, рекао је Сунак новинарима.
Британски премијер који је на тој функцији од октобра прошле године, поставио је као приоритет своје владе заустављање илегалних миграција, након што је број миграната који су у малим чамцима приспели на јужну обалу Енглеске порастао на више од 45.000 прошле године, што је скок од 500 одсто у последње две године. Сунак је недавно представио у парламенту нови закон који забрањује мигрантима који стижу малим чамцима да затраже азил, а у сузбијању миграција потребна му је сарадња Француске, која би требало да обезбеди пресретање чамаца и разбијање кругова трговине људима који долазе из Авганистана, Ирана, Сирије и других земаља.
Као део новог споразума, Британија ће помоћи у финансирању мигрантског центра у Француској, док ће Париз обезбедити побољшану технологију и распоредити више особља које ће патролирати плажама.
Званичници обе земље ће такође тражити сарадњу са земљама дуж руте којима се одвија трговина људима.
Пакет финансирања ће се плаћати у ратама, а Британија ће издвојити 125 милиона фунти за период 2023-24.
„Развијаћемо сарадњу у складу са оперативним потребама и јачаћемо координацију“, рекао је Макрон, и додао да би даље кораке требало прецизирати.
Број захтева за азил у Великој Британији достигао је 20-годишњи максимум од скоро 75.000 у 2022, али је и даље испод просека Европске уније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала