- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Без премца у свету: Нова руска авионска ракета показала максималну ефикасност у Украјини

© Sputnik ScreenshotA Russian Su-35S fighter jet fires what appears to be an R-37M ultra-long-range air-to-air missile in a promotional video by the Russian Ministry of Defense
A Russian Su-35S fighter jet fires what appears to be an R-37M ultra-long-range air-to-air missile in a promotional video by the Russian Ministry of Defense - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2023
Пратите нас
Нова руска авионска ракета Р-37М класе „ваздух-ваздух“ показала је највећу борбену ефикасност током специјалне војне операције у Украјини, рекао је за Спутњик добро обавештени извор.

„Ракета Р-37М је показала највећу ефикасност у оквиру специјалне војне операције. Приликом употребе ракете забележено је да је вероватноћа погађања циљева близу јединице, односно за један украјински војни авион довољна је једна ракета“, објаснио је саговорник.

Како је додао, те ракете су се до сада користиле у зони специјалне операције за погађање различитих украјинских ваздушних мета, а лансиране су са руских вишенаменских ловаца Су-35С, ловаца-пресретача МиГ-31БМ, као и ловаца пете генерације Су-57.
„Ракетама Р-37М обарани су украјински ловци Су-27 и МиГ-29, јуришни авиони Су-25, бомбардери Су-24М, хеликоптери који лете на малим висинама и различити дронови, укључујући 'бајрактар'. Истовремено, ракета је показала високу ефикасност и приликом уништавања циљева који маневришу са великим преоптерећењем“, додао је саговорник.
Он је појаснио да је модел Р-37М који користи руска војска бољи по карактеристикама од извозног модела РВВ-БД.

„Р-37М има јединствене карактеристике за ракете класе 'ваздух-ваздух' у смислу домета, сопствене брзине и брзине и распона висине на којима погађа мете. Тренутно јој нема равних у свету“, рекао је извор.

Према јавним подацима, Р-37М спада у ракете класе „ваздух-ваздух“ дугог домета и предвиђена је за уништавање ловаца, јуришних авиона, бомбардера, војно-транспортних авиона, хеликоптера, дронова и крстарећих ракета у било које доба дана, као и у условима електронског ометања, изнад земље и воде.
Максимални домет Р-37М, према отвореним подацима, је 300 километара, висина на којој погађа циљеве је од 30 метара до 25 километара. Ракета лети хиперсоничном брзином.
Хиперсонична ракета - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2020
Шта све може руска ракета ваздух-ваздух Р-37М /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала